Navigare: Acasă » Actualitate » Cotidian » Ascultarea de Dumnezeu și roadele ei


Ascultarea de Dumnezeu și roadele ei

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, în zilele de 21 și 22 august 2018, au avut loc la Reșița două activități cu caracter misionar, desfășurate de o delegație de tineri condusă de părintele Mihai Ciucur, inspector eparhial în cadrul Departamentului misionar și activități cu tineretul al eparhiei.

Autor: Departamentul de Tineret / Data: 23 august 2018

Prima activitate a avut loc marți 21 august la Centrul de zi "Maria" din municipiu și s-a adresat copiilor implicați în proiectul "Împreună pentru copiii noștri", derulat de Centrul de tineret Moniom cu sprijinul Primăriei Municipiului Reșița. Întâlnirea a debutat cu un moment de rugăciune și a continuat cu câteva jocuri tematice propuse de voluntarii Centrului de tineret Moniom. Activitatea propriu-zisă a fost coordonată de Georgiana Ciucur - formator în cadrul Departamentului de tineret al eparhiei - care a vorbit copiilor prezenți despre ascultare și roadele ei. Expunerea temei a fost completată de către părintele Mihai Ciucur - care a prezentat câteva exemple de ascultare a voii Lui Dumnezeu din Sfânta Scriptură și Sfânta Tradiție, precum și de voluntarii prezenți, care au sprijinit partea de fixare și aprofundare a temei, prin aplicații practice.

Alexandra Crîsta, de la Centrul de tineret Moniom, descrie în cuvinte vii și originale experiența la care a luat parte, ca și voluntar: "Cu copiii de la centrul de zi Maria am avut bucuria de a ne mai întâlni și deja îi cunoșteam. Ne-au așteptat cu atâta dragoste, cu îmbrățișări călduroase, iar când am făcut introducerea și ne-am prezentat ne-au spus că nu ne-ar putea uita...fapt care cred eu că ne-a impresionat plăcut pe toți cei prezenți. Copiii au fost foarte sinceri, curioși și cooperativi, iar la final, am făcut ceva poate mai atipic: am botezat o ușă! Nu era o ușă ca oricare alta, numele ei era Ascultarea, iar ceea ce o făcea cu adevărat specială era faptul că se deschidea cu 5 chei deodată. Cele 5 chei erau nedespărțite și aveau și ele, la rândul lor, câte un nume: "Voia bună", "Imediat", "Fără să mă plâng", "Complet" și "Mai mult". În cazul în care nu v-ați dat seama, acestea sunt cele 5 criterii pentru a îndeplini ascultarea".

Miercuri, 22 august 2018, activitatea misionară a continuat la sediul Clubului pentru vârstnici din cartierul Lunca Pomostului din municipiul Reșița, în prezența a câtorva zeci de pensionari, beneficiari ai centrului.

"Și de această dată, am început, așa cum ne este firesc, cu o slujbă de mulțumire, după care, părintele Mihai Ciucur a abordat ascultarea, în toate formele ei. Timizi, dar curioși, bătrâneii au ascultat tot ce a avut de zis părintele și au contribuit și ei cu întrebări, ajungându-se astfel la un dialog foarte frumos. Pentru a întări ceea ce a spus părintele, o parte dintre tinerii care am fost prezenți - printre care am avut bucuria să mă număr și eu - am împărtășit celor prezenți o scurtă mărturisire, din inimă, despre cum am ajuns în Biserică și despre ce anume ne motivează să fim voluntari și misionari ai lui Hristos", a descris aceeași Alexandra Crîsta experiența de la clubul pentru persoane vârstnice.

Și mărturiile celorlalți tineri participanți la aceste activități întăresc necesitatea și folosul acestor întâlniri de suflet, adevărate punți între generații. "Mă bucur că am avut ocazia în aceste două zile să învăț cum este să te dăruiești pe tine celuilalt. Au fost scurte momentele pe care le-am petrecut la centrul de zi Maria, dar chipurile vesele ale copilașilor, care s-au bucurat de prezența noastră, mi-au rămas imprimate în suflet și pot să zic că am învățat o lecție de la ei. În cea de-a doua zi, prin timpul petrecut la centrul de persoane vârstnice, am realizat ce importanță are amprenta bunicilor, atât în viața copiilor, cât și a urmașilor. Pot spune că la finalul acestor zile sufletul meu este mai bogat.", sunt cuvintele Andrei Jurca, de 19 ani, din orașul Bocșa.

La rândul său, tânărul Mircea Ștefan din Reșița a mărturisit: "a fost o bucurie pentru mine să mă aflu în mijlocul copiilor de la centrul Maria din Reșița. Sunt fericit că am reușit să ne jucăm puțin cu ei și să le sădim în suflete un sâmbure de credință. Zâmbetele de fețele lor și bucuria din ochii lor sunt cele mai mari mulțumiri. Tot o bucurie a fost și întâlnirea cu bătrânii de la clubul pentru persoane vârstnice. Am vorbit cu ei, ne-am simțit bine, dar cel mai important este că ne-am rugat împreună și Hristos a fost acolo, în mijlocul nostru!"

"Ne-am propus ca, alături de tinerii noștri voluntari, să ajungem atât la copiii, cât și la bunicii din centrele de zi ale municipiului Reșița, să ne rugăm împreună cu ei și să le propunem, spre meditație, o temă foarte actuală mai ales în contextul social foarte agitat în care ne găsim, și anume ascultarea. Considerăm că ascultarea - atât de voia lui Dumnezeu, cât și ascultarea în familie și în cadrul relațiilor sociale - este, alături de iubire și iertare, o condiție esențială pentru pacea și unitatea atât de necesare și de dorite în aceste vremuri confuze pe care le trăim" a precizat, la rândul său, părintele Mihai Ciucur."Acest gen de activități misionare, desfășurate cu ajutorul tinerilor de la ATOR Banatul de Munte vor continua în acest An omagial al unității de credință și de neam în Patriarhia Română, pentru că ele sunt foarte necesare și ziditoare pentru noi toți", a mai arătat părintele inspector.