Bilanțul campaniei umanitare „Ghiozdanul cu bucurii”

Aproape 500 de elevi din județul Caraș-Severin, cu posibilități materiale reduse, au beneficiat prin parteneriatul Biserică-Școală de ghiozdane complet echipate cu rechizite în cadrul Campaniei „Ghiozdanul cu bucurii”

✏ Autor: Departamentul de Tineret

⏰Data: 21 octombrie 2018

📰Secțiune: Tineret

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, aproape 500 de elevi din județul Caraș-Severin, cu posibilități materiale reduse, au beneficiat prin parteneriatul Biserică-Școală de ghiozdane complet echipate cu rechizite în cadrul Campaniei „Ghiozdanul cu bucurii”, desfășurat în Episcopia Caransebeșului în această perioadă. Campania umanitară ce și-a propus să sprijine copiii aflați în dificultate să meargă la școală s-a încheiat, adunându-se toți cei implicați în desfășurarea acesteia la Casa Corpului Didactic din Reșița pentru a trage concluziile. 48.626 de lei au fost costurile ce au bucurat 463 de copii la început de an școlar, motivându-i pe aceștia, așa cum au afirmat voluntarii campaniei, să continue școala.

La această acțiune inițiată de Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte și-au dat mâna Inspectoratului Școlar Județean Caraș Severin, mai multe unități de învățământ din județ, Casa Corpului Didactic Caraș-Severin, precum și alte instituții și asociații. De asemenea, în toate bisericile Eparhiei Banatului Montan s-a desfășurat o colectă în bani.

„În cifre este o creștere evidentă a campaniei în ceea ce privește valoarea ei, dar noi credem că câștigul mai important și cert pe termen mediu și lung este implicarea a cât mai multor categorii sociale, practic comunitatea a venit alături de Biserică și de Școală. De asemenea, la fel de important este contribuția remarcabilă a tinerilor la această campanie, ei au înțeles că au posibilitatea să-și ajute colegii lor. Cifrele nu sunt neapărat extraordinare, dar dacă raportăm la ceea ce este județul Caraș-Severin ca și potențial social, eu zic că este o reușită. Ceea ce este și mai important este că reuniunea de astăzi a născut noi idei de proiecte și cred că oamenii care au fost prezenți aici, vor răspunde mult mai prompt și vor aduce și pe alții alături de noi. Până la urmă proiectele Bisericii sunt proiecte comunitare, care vizează comunitatea în ansamblul ei, astfel că, ne aplecăm atât asupra categoriilor defavorizate, cât și asupra copiilor care au nevoie de educație și de exemple”, a subliniat părintele Mihai Ciucur inspector eparhial în cadrul Departamentului de tineret al Episcopiei Caransebeșului.

Campania „Ghiozdanul cu bucurii” este cel mai amplu proiect umanitar de acest fel implementat la nivelul județului Caraș-Severin. Echipe mixte de tineri voluntari ai ATOR Banatul de Munte, alături de preoți, cadre didactice, reprezentanți ai Jandarmeriei Române, au vizitat mai multe școli și au împărțit ghiozdane cu rechizite elevilor din clasele primare și gimnaziale. O parte din aceste ghiozdane au fost duse și la beneficiarii centrelor de zi „ABC” și „Maria” din subordinea Primăriei municipiului Reșița.

Toate acțiunile au fost prezentate în cadrul întâlnirii de bilanț printr-un filmuleț, iar la final au fost oferite din partea Episcopiei Caransebeșului diplome, trofee și plachete pentru cei care s-au remarcat în mod deosebit în a aduce bucurie în sufletele copiilor beneficiari ai acestei campanii ajunse anul acesta la cea de-a 3-a ediție.