Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” - Globu Craiovei

Parohia este situată în satul Globu Craiovei, Comuna Iablanița, județul Caraș- Severin. Cu toate că prima mențiune documentară referitoare la satul Globu Craiovei datează din anul 1547, când Isabela, văduva lui Ioan Zapolia, donează lui Sebessy Mihaly satele Iablanița Iablanița și Glob din districtul Mehadia, istoria nescrisă ne vorbește despre oamenii care au locuit aici din timpuri străbune. Etimologia toponimului Globu Craiovei vine să confirme vechimea acestei așezări pierdută în negura veacurilor. Dacă cuvântul Glob derivă din toponimicile slave globoka= adâncitură, adâncime și kraj= margine, sfârșit, ceea ce corespunde perfect cu așezarea localității într- o microdepresiune, la marginea Cheilor Globului, cuvântul Craiova ne duce însă cu gândul la orașul Craiova.

Actuala biserică din piatră durabilă, acoperită cu țiglă, a fost zidită în anul 1836, sub îndrumarea preotului Mihai Popovici și a păstrat hramul Sf. Ierarh Nicolae de la vechea biserică din lemn despre care nu avem prea multe informații. Antreprenorul construcției a fost Ioan Șerbănescu. Mitropolitul Banatului, ÎPS Nicolae Corneanu, în Monografia Eparhiei Caransebeșului, în anul 1932 dă ca an de construcție anul 1806. Pictarea bisericii s- a realizat abia după 73 de ani, deoarece obștea satului nu a mai avut banii necesari, cheltuielile cu construcția fiind considerabile. În anul 1903, biserica a fost reparată radical și anum interiorul, bolta, cât și exteriorul. În anul 1909 pictorul de origine italiană Bartolomeu Delliomini din Caransebeș a executat pictura iconostasului, construit din piatră, a bolții, a unor pereți și a altarului. În altar pictorul Delliomini a realizat două tablouri, unul îi înfățișează pe Sfinții Trei Ierarhi, iar celălalt pe Sfântul Arhidiacon Ștefan. Pictura inițială a fost spălată în anul 1938 și în anul 1995, când s- au adăugat câteva icoane. Astfel, în naos, pe peretele din stânga, au fost pictate patru icoane ce înfățișează pe Sf. Dimitrie, Sf. Constantin și Elena, Sf. Ier. Nicolae și Sf. Cuvioasă Paraschiva. Tot acum au fost realizate și picturile în ulei din exteriorul bisericii.

Credincioșii bisericii din Glob, din puțina lor agoniseală, au cumpărat cărți de cult de o uriașă valoare artistică și documentară. Aceste cărți au fost cercetate de marele Nicolae Iorga în timpul vizetei făcute bisericii. Dintre aceste cărți amintim: Tipicon, tipărit cu litere chirilice, Evanghelie, București, 1760, Strașnic, Blaj, 1773, Penticostar, Râmnic, 1785, Adunarea Cazaniilor, Viena, 1793, Triodion, Blaj, 1800, Apostol, Blaj, 1802, Octoich, Arad, 1826, Apostol, Blaj, 1826, Minei, luna august, 1836, Evanghelie, București, 1923.

Atât biserica din lemn, cât și cea actuală au fost deservite de preoți, fără îndoială încă din cele mai vechi timpuri. Astfel, în Cronica Banatului, protopopul Nicolae Stoica de Hațeg, când vorbește de pedepsirea unor haiduci de către autoritățile austriece, arată că "Unu plăiași, Mihai Popovici, ce fu paroh în Globu Craiovei", dar nu ne mai spune de ce a renunțat la preoție, când și cât a fost preot, evenimentul descris având loc în anul 1772. Primii preoți ale căror nume le știm au fost Ștefan, amintit în anul 1751, Barbu Popovici, care era și parohul satelor Crușovăț și Pârvova și Andrei Popovici în anul 1774. Începând cu anul 1810 și până în anul 1964 constatăm un fapt puțin obișnuit și anume că familia Popa Popovici timp de șapte generații(154 de ani) a ținut aprinsă flacăra credinței în satul Globu Craiovei. Primul preot din această familie a fost Dragotă, preot între anii 1810- 1822, apoi au urmat Popa Drăguț(1822- 1824), Mihai Popovici(1824- 1850), Ioan Popovici(1850-1861), Zaharia Popovici(1861- 1900), Zaharia Popovici(1900- 1939) și Grigore Popovici(1939- 1964). După cele șapte generații de preoți date de familia Popovici, au urmat preotul Nicolae Sinovici(1964- 1967), preotul Trifon Grozăvescu(1967- 1984), iar din anul 1984 și până aztăzi parohia este păstorită de către preotu Iosif Boroica de la Petnic. De la instalarea sa și până în prezent, preotul Iosif Boroica ajutat de credincioși a întreprins mai multe lucrări de amenajare și înfrumusețare a locașului de cult: spălarea și completarea picturii din interior și pictarea unor tablouri în exterior, acoperirea Sfintei Biserici cu tablă Lindab, împrejmuirea avliei cu gard de fier forjat , instalarea unei centrale termice pe lemne, placarea întregii podele cu gresie și montarea lambriurilor în altar. Aceste din urmă lucrări au fost binecuvântate de către Preasfințitul Părinte Lucian al Caransebeșului în luna decembrie a anului 2014. De menționat că preotul Iosif Boroica s- a îngrijit de achiziționarea unei case parohiale, deoarece biserica nu dispunea de o locație proprie pentru paroh, aceasta fiind cumpărată prin contribuția benevolă a creincioșilor între ani 1989-1990. Deasemenea parohia deține și un cimitir parohial pe care îl administrează din totdeauna.