Centrul de Presă Basilica a fost înființat în urmă cu 11 ani

Sâmbătă, 27 octombrie 2018, de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, s-au împlinit unsprezece ani de la înființarea Centrului de Presă Basilica al Patriarhiei Române

✏ Sursa: www.basilica.ro

⏰Data: 29 octombrie 2018

📰Secțiune: Cotidian

Centrul de Presă are două momente aniversare în fiecare an: sărbătoarea Sfintei Treimi, sub ocrotirea Căreia își desfășoară activitatea, și sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, ziua în care a fost înființat.

La inițiativa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Centrul de Presă Basilica a luat ființă în 27 octombrie 2007. Acesta cuprinde cinci componente: Radio Trinitas, Trinitas TV, publicațiile Lumina, Agenția de știri Basilica și Biroul de presă şi relaţii publice.

Centrul de Presă Basilica - o mână cu cinci degete

Componente Centrului de presă transmit împreună mesajul și prezintă în societate instituţiile, activităţile şi atitudinile Bisericii Ortodoxe Române.

Părintele Patriarh Daniel a subliniat în repetate rânduri conlucrarea dintre cele cinci instituții din cadrul Centrului de presă, „asemenea unei mâini cu cinci degete”:

„Centrul de Presă Basilica este asemenea unei mâini cu cinci degete prin care Biserica lucrează pentru o corectă informare a credincioșilor cu privire la viața şi activitatea ei astăzi.

Prin mijloacele de comunicare radiofonic, audiovizual, tipărit și on-line, Biserica evidenţiază cu prioritate lumina din oameni, prezentând chipuri de iubire milostivă şi coresponsabilitate, prin care invită indirect pe membrii ei și pe oamenii din afara ei să devină la rândul lor chipuri de lumină și iubire milostivă, adică persoane profund umane.”

Agenția de știri a împlinit zece ani

Deși ca departament a fost înființat în 2007, Agenția de știri Basilica și-a început activitatea jurnalistică materializată pe site-ul basilica.ro în data de 16 iunie 2008.

Deși activitatea de bază se desfășoară pe site-ul basilica.ro, echipa redacțională și-a extins activitatea și transmite în prezent Binele de știut prin mai multe canale:

  • Rețele sociale: Facebook (RO/EN), Twitter (RO/EN), Instagram, YouTube, Google+, Pinterest;
  • Newslettere;
  • Retrospectiva lunară (RO/EN) format pdf disponibilă pentru imprimare.

Întreaga activitate a Agenției de știri Basilica este realizată de o echipă tânără de jurnaliști.

Statutul Centrului de Presă Basilica

Centrul de Presă Basilica funcţionează ca subunitate fără persona­litate juridică non-profit, a Administraţiei Patriarhale, iar în Statutul acesteia sunt definite scopul, obiectivele şi mijloacele, sursele de finanţare, organismele de conducere, patrimoniul, gestiunea şi controlul financiar.

Centrul de Presă Basilica reprezintă forma concretă de activitate a Sectorului Comunicaţii şi Relaţii Publice, în conformitate cu articolul 38 din Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, şi îşi desfăşoară lucrarea pe temeiul articolelor 161 şi 168 din acelaşi Statut, precum şi a Statutului de organizare şi funcţionare a Centrului de Presă Basilica, aprobat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al României prin Decizia Patriarhală nr. 5 / 2008.