Conferință de toamnă a preoților din Episcopia Caransebeșului

Părintele protopop Iosif Frenț a participat împreună cu preoții din cuprinsul Protopopiatului Băile Herculane la Conferința de toamnă a preoților din Episcopia Caransebeșului

✏ Sursa: www.episcopiacaransebesului.ro

⏰Data: 19 octombrie 2018

📰Secțiune: Pastoral

La Biserica „Schimbarea la Față” din Reșița s-au adunat joi, 18 octombrie, toți preoții din Episcopia Caransebeșului pentru a participa la o conferință susținută de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, având ca temă Marea Unire de la 1 decembrie 1918. „Ne-am adunat astăzi pentru a aduce prinos de recunoștință ierarhilor și preoților din această parte de țară, care în urmă cu 100 de ani clădeau România Mare. M-am bucurat că preoții au fost interesați de a afla lucruri noi despre cele petrecute în urmă cu 100 de ani, pentru că de aici a plecat episcopul Miron Cristea, s-a dus la Alba Iulia și de atunci inimile românilor din această parte de țară în fiecare 1 decembrie se duc și ele la Alba Iulia ca să cinstească pe cei care atunci prin rugă și prin trudă au zidit România Mare”, a subliniat Părintele Mitropolit.

La acest eveniment care a debutat cu o slujbă de Te Deum, oficiată de părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial, alături de părinții protopopi, a fost prezent și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, membrii Permanenței Consiliului Eparhial al Episcopiei Caransebeșului, preoți profesori de la Secția de Teologie Didactică din Cadrul Universității „Eftimie Murgu” Reșița, precum și preoți pensionari din eparhie.

„Contribuția Bisericii Românești intracarpatice la făurirea marelui deziderat național”, a fost o altă temă dezbătută la conferința de toamnă a preoților din Episcopia Caransebeșului și a fost susținută de părintele profesor universitar doctor Florin Dobrei de la Facultatea de Teologie din Caransebeș. „Am arătat în referatul prezentat o evocare a jertfelor preoților și credincioșilor români din anii Primului Război Mondial încununate cu măreața zi de la 1 decembrie 1918, zi care este prăznuită în acest an al centenarului. Am punctat pătimirile mai ales ale preoților din Banat, pătimiri care au dus la acea frumoasă și de neuitat zi”, a subliniat părintele profesor Florin Dobrei.

La această întrunire au fost împărțite din partea Părintelui Mitropolit Ioan, tuturor preoților, câte o carte intitulată „Biserica Românească din Banat și Marea Unire”. La final au fost dezbătute și probleme actuale cu care se confruntă preoții în parohiile pe care le păstoresc.