„Credința și patriotismul – bucuriile tinereții mele”

Aproximativ 100 de tineri din Banatul de Munte, însoțiți de preoți și profesori de religie, au participat, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, sâmbătă, 1 decembrie, la evenimentele festive organizate la Alba Iulia, cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri

✏ Autor: Departamentul de Tineret
⏰Data: 3 decembrie 2018
📰Secțiune: Tineret

Tinerii - membri ai ATOR Banatul de Munte, dar și elevi de la Colegiul Național „Traian Lalescu” din Reșița - au plecat în acest pelerinaj de suflet, purtând în inimă și rugăciune, dorința de unitate a tuturor bănățenilor din Banatul de Munte și cinstind, în acest fel, memoria înaintașilor lor prezenți la Marea Unire din urmă cu 100 de ani. La plecarea din Caransebeș, după rugăciunile de călătorie, cu toții au ascultat cu luare-aminte rugăciunea rostită de Miron Cristea - întâiul patriarh al României și unul dintre artizanii Actului Marii Uniri de la Alba Iulia, din urmă cu un veac.

În ciuda frigului pătrunzător și a aglomerației, tinerii pelerini din Banatul de Munte, purtând steaguri tricolore și cu însemnele eparhiei Caransebeșului, intonând cântece patriotice și din folclorul românesc, au luat parte la slujba de Te Deum oficiată pe esplanada din fața Catedralei Reîntregirii din Alba-Iulia. Slujba a fost oficiată de către Părintele Patriarh Daniel- Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de Patriarhul Teofil al Ierusalimului, fiind prezenți mai mulți ierarhi, membri ai Sfântului Sinod, printre care și Preasfințitul Părinte Lucian - Episcopul Caransebeșului. În continuare, tinerii noștri s-au închinat și au cântat pricesne și colinde în Catedrala Reîntregirii, după care au luat parte și la celelalte evenimente organizate la Alba-Iulia, printre care: sfințirea Monumentului Unirii, parada militară și concertele în aer liber din centrul orașului.

„Nu am mai văzut nicicând atât de mulți români plângând, ca la Alba Iulia, de Centenar. Parcă am fi unit, din nou, Transilvania cu Țara Mamă. Toată România, de aici și de peste hotare, a venit la Alba Iulia să-și amintească de ziua în care a fost unită. Ce tablou frumos! Ce dulce ai fi românule, de-ai plânge în fiecare zi pentru țara ta, cu aceeași bucurie cu care ai plâns atunci când ți-ai revăzut frații îmbrățișându-se în Cetatea Reîntregirii” - sunt cuvintele Anitei Radics - președinte al ATOR Banatul de Munte - care ilustrează atmosfera încărcată de emoție de la Alba Iulia.

La rândul său, un alt atorist participant la acest pelerinaj de suflet, George Lăpădat, zugrăvește, în cuvinte pline de emoție, atmosfera din Capitala de suflet tuturor românilor: „Bucurie, dragoste de țară și de Dumnezeu și nădejdea unei Românii mai unite și mai prospere - sunt sentimentele pe care le-am simțit aici, la Alb Iulia. Cântecele, jocurile, portul popular și steagurile din mâinile miilor de români prezenți, m-au dus cu gândul la iconicele picturi reprezentând Marea Adunare Națională de la 1918. Și atunci am realizat că încă suntem uniți, bucuroși și că avem nădejde. Și cel mai mare păcat de care vreau să fiu vinovat de Centenar este mândria. O nemăsurată mândrie de a fi român în țara mea!”.

Însuflețiți și pe deplin împliniți de șansa de a fi participat la acest mare eveniment al tuturor românilor, tinerii din Banatul de Munte s-au întors acasă cu bucurie în suflet și animați de gândul de a continua pe drumul păstrării idealurilor de credință, patrie și neam pe care, în ciuda vârstei fragede, le mărturisesc ori de câte ori au ocazia. Pentru ei - tinerii Bisericii noastre - credința și patriotismul nu sunt simțăminte pe care le mărturisesc izolat, doar cu ocazia marilor sărbărori, ci ele fac parte din însăși tinerețea lor, ei având șansa de a fi formați în tinda Bisericii, prin purtarea de grijă necontenită a păstorului lor - Părintele Episcop Lucian, vrednic succesor în scaunul vlădicesc de la Caransebeș al lui Miron Cristea - unul dintre făuritorii României Mari.