Navigare: Acasă » Actualitate » Cotidian » Episcopul Caransebeșului la ceas aniversar


Episcopul Caransebeșului la ceas aniversar

Duminică, 9 septembrie, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului își sărbătorește ziua de naștere

Autor: Claudiu Românu / Data: 8 septembrie 2018

Duminică, 9 septembrie, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului își sărbătorește ziua de naștere. Ierarhul s-a născut în data de 9 septembrie 1970 în municipiul Arad. Între anii 1977-1987 a absolvit Școala Primară din Arad, iar între anii 1987-1992 a urmat cursurile Seminarului Teologic Ortodox „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș. În anul 1996, Preasfinția Sa a absolvit Facultatea de Teologie, secția Pastorală, din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, cu Lucrarea de licență „Limonariul lui Ioan Moshu - Studiu patristic”. Din anul 2001 s-a înscris la cursurile de doctorat la Facultatea de Teologie din Oradea, iar în anul 2009 la cursurile de doctorat ale facultății de Teologie din Craiova. În data de 19 februarie 2013, a susținut teza de doctorat în teologie la Universitatea din Craiova, domeniul istorie bisericească, cu lucrarea intitulată „Relațiile Bisericii Ortodoxe Române din Banat cu Biserica Ortodoxă Sârbă în a doua jumătate a secolului al XIX-lea”.

În 1990 a intrat ca viețuitor la Mănăstirea Hodoș-Bodrog, din județul Arad, în 1991 fiind tuns în rasoforie. În anul 1992 a fost hirotonit diacon, iar apoi preot pe seama Mănăstirii Hodoș-Bodrog. A rămas la această mănăstire până în anul 1994, când a fost transferat de vrednicul de pomenire Înaltpreasfinţitul Părinte Nicolae, pe atunci Mitropolitul Banatului, pe post de preot slujitor la Catedrala Mitropolitană din Timișoara. În anul 1995 a fost numit stareț al Mănăstirii „Izvorul Miron” - Românești din județul Timiș de către  Înaltpreasfințitului Părinte Nicolae Corneanu. În anul 1998 a fost tuns în monahism cu numele Lucian la Mănăstirea „Izvorul Miron” - Românești. Din anul 1999 a fost hirotesit Protosinghel și numit Exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Timișoarei, iar în ianuarie 2000 a fost hirotesit Arhimandrit.

În septembrie 2000, la propunerea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nicolae al Banatului, Părintele Episcop Lucian a fost ales Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei cu titlul „Lugojanul”, iar în data de 1 octombrie 2000 a fost hirotonit arhiereu la Catedrala Mitropolitană din Timișoara.

Odată cu vacantarea scaunului episcopal de la Caransebeș, prin numirea Preasfințitului Părinte Laurențiu Streza în funcția de Arhiepiscop al Sibiului și Mitropolit al Ardealului, în 8 februarie 2006, Preasfințitul Părinte Lucian a fost ales Episcop al Caransebeșului. În 26 februarie 2006 a fost întronizat ca Episcop al Caransebeșului în Catedrala Episcopală „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Caransebeș.

Realizările cele mai importante ale Preasfințitului Părinte Lucian sunt finalizarea noii catedrale episcopale „Învierea Domnului” din Caransebeş (demisolul a fost dat în funcţiune în 2006), un edificiu în plan „cruce greacă înscrisă”, de proporţii monumentale, aflat în faza de pictare. Și învățământul teologic a fost şi este una dintre priorităţile Preasfințitului Lucian, ocupându-se îndeaproape de bunul mers al Secţiei de Teologie din Caransebeș, dependentă de Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa şi de Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeş. Pe plan didactic-ştiinţific, Preasfinţitul Lucian are gradul de conferenţiar universitar, a publicat 10 cărţi de teologie istorică şi peste 64 de studii şi articole în reviste teologice şi de istorie din ţară şi străinătate.

Toate activităţile desfăşurate de Preasfințitul Episcop Lucian în anii din urmă ca ierarh al Episcopiei Caransebeșului, dovedesc implicarea Instituţiei bisericeşti superioare din Banatul Montan în ampla activitate pastoral-misionară a Bisericii Ortodoxe Române.

Cu ocazia aniversării zilei de naștere, părintele protopop Iosif Frenț, dimpreună cu clericii și credincioșii din Protopopiatul Băile Herculane al Episcopiei Caransebeșului îi urează Preasfințitului Părinte Lucian păstorie îndelungată, multă sănătate, spor în lucrarea pastoral-misionară și să trăiască ÎNTRU MULȚI ȘI BINECUVÂNTAŢI ANI!