„Ghiozdane cu bucurii” pentru elevii fără posibilități din Protopopiatul Reșița

Aproximativ 130 de ghiozdane complet echipate pentru școală au fost distribuite în ultimele zile elevilor fără posibilități materiale din zona Protopopiatului Reșița, în cadrul campaniei umanitare „Ghiozdanul cu bucurii”

Autor: Departamentul de Tineret
Data: 6 octombrie 2018
📰Secțiune: Tineret

Aproximativ 130 de ghiozdane complet echipate pentru școală au fost distribuite în ultimele zile elevilor fără posibilități materiale din zona Protopopiatului Reșița, în cadrul campaniei umanitare „Ghiozdanul cu bucurii”, derulată în această perioadă de Episcopia Caransebeșului, prin Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, alături de mai multe instituții și organizații la nivel județean.

Resursele financiare au fost adunate în cadrul unei campanii de strângere de fonduri inițiată de voluntarii ATOR Banatul de Munte, precum și printr-o colectă inițiată la nivelul tuturor bisericilor din cupinsul eparhiei. De asemenea, în baza parteneriatului încheiat cu Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin, mai multe școli din municipiul Reșița și satele învecinate s-au implicat în campanie, atât prin colectarea de bani și rechizite, cât și prin identificarea elevilor cu rezultate bune la învățătură, dar fără posibilități materiale.

La nivelul municipiului Reșița au fost sprijiniți cu prioritate elevii din zonele defavorizate, respectiv de la școlile din cartierele Mociur și Dealu Mare, acolo unde a fost donat și material didactic pentru desfășurarea activităților la clasă. Echipe mixte de tineri voluntari ai ATOR Banatul de Munte, alături de reprezentanți ai Biroului de Asistență Socială al Protopopiatului Reșița, preoți, cadre didactice, precum și reprezentanți ai Jandarmeriei Române - care s-au alăturat campaniei, au vizitat mai multe școli din municipiu și au împărțit ghiozdane cu rechizite elevilor din clasele primare și gimnaziale. Astfel, la nivelul municipiului reședință de județ, caravana „ghiozdanelor cu bucurii” a curpins Școlile Gimnazile numerele 2, 7, 8 și 9, precum și liceele „Mircea Eliade” și „Sabin Păuța” din localitate. Nu au fost uitați nici elevii din mediul rural, reprezentanți ai protopopiatului, alături de preoții parohi distribuind ghiozdane cu rechizite în localitățile: Ciudanovița, Giurgiova, Surducu Mare, Brebu, Fârliug și Zorlențu Mare. În perioada imediat următoare, activități similare vor avea loc în orașele Anina și Bocșa, precum și în alte localități rurale de raza protopopiatului.

„Pe lângă componenta filantropică - aceea a de sprijini concret copiii proveniți din familii defavorizate să meargă la școală - proiectul se constituie într-un excelent context de consolidare a parteneriatului strategic Biserică - școală - comunitate, prin activarea tuturor actorilor sociali implicați în fenomenul educațional, adunați laolaltă pentru interesul major al copilului: accesul nediscriminatoriu la educație și prevenirea abandonului școlar",a precizat părintele Mihai Ciucur, coordonatorul Departamentului de tineret al eparhiei. "De asemenea, merită subliniat efortul și contribuția deosebită a membrilor ATOR Banatul de Munte și ai centrelor de tineret de pe lângă parohii, tineri care au sprijinit atât strângerea de fonduri, cât și achiziționarea, alcătuirea și distribuirea ghiozdanelor cu rechizite. Practic, elevii și studenții din aceste structuri de tineret i-au sprijinit pe colegii lor mai mici, din instituțiile de învățământ, ceea ce constituie un alt câștig cert pe termen mediu și lung al campaniei”, a mai precizat părintele inspector.

Valoarea de până în prezent a campaniei, doar la nivelul municipiului Reșița depășește deja suma de 25.000 de lei, fiind superioară celei de anul trecut, iar campania încă nu este încheiată.

Și în celelalte protopopiate ale eparhiei, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului au loc sau urmează să se desfășoare activități similare, în cadrul celui mai amplu proiect umanitar de acest fel implementat la nivelul județului, „Ghiozdanul cu bucurii”, proiect aflat la cea de-a treia ediție.