„Lângă ieslea minunată”

Într-un peisaj hibernal mirific, sâmbătă, 15 decembrie, Căminul Cultural din localitatea Bozovici a fost inundat de vocile cristaline ale tinerilor colindători care au venit să vestească nașterea Domnului, lăudând Sfânta Sărbătoare a Crăciunului în cadrul Festivalului - „LÂNGĂ IESLEA MINUNATĂ”.

✏ Autor: Alexandra Țunea
⏰Data: 18 decembrie 2018
📰Secțiune: Cultural

Într-un peisaj hibernal mirific, sâmbătă, 15 decembrie, Căminul Cultural din localitatea Bozovici a fost inundat de vocile cristaline ale tinerilor colindători care au venit să vestească nașterea Domnului, lăudând Sfânta Sărbătoare a Crăciunului în cadrul Festivalului - „LÂNGĂ IESLEA MINUNATĂ”.

Acest eveniment plin de har divin, aflat acum la a VII-a ediție, face parte din proiectul numit „CREDINȚĂ, CULOARE, CUVÂNT ȘI CÂNT REVĂRSATE ÎNTR-UN GÂND” și este organizat de doamna profesor Cherescu Claudia, mereu energică, neostenită și vajnică păstrătoare a tradiției, sprijinită de către Liceul Teoretic „Eftimie Murgu” din Bozovici, reprezentat de dna director Stanciu Loredana - Camelia, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Caraş-Severin, în parteneriat cu Episcopia Caransebeșului, Casa Corpului Didactic Caraș-Severin, Biserica Ortodoxă Bozovici și Primăria Comunei Bozovici reprezentată de domnul primar Stoicu Adrian Sergiu.

Acest festival binecuvântat a devenit o tradiție printre românii de pretutindeni, mai ales pentru almăjeni, reușind să-i reunească întru slăvirea nașterii Domnului prin colinde, cântece și poezii în grai în fiecare an, în apropierea Crăciunului.

Grupurile vocale, soliștii și instrumentiști, alături de îndrumători au venit din localitățile: Anina, Băile Herculane, Bănia, Borlovenii-Noi, Borlovenii-Vechi, Bozovici, Caransebeș, Cuptoare, Dalboșeț, Eftimie-Murgu, Oțelu-Roșu, Pătaș, Prigor, Reșița, Turceni și Verendin pentru a încânta privirile spectatorilor cu costumele populare autentice, dar, mai ales, cu zâmbetele lor luminoase și pentru a mângâia sufletele cu glasurile lor inocente și neprihănite, intonând colinde strămoșești.

Colindele cântate în pragul Crăciunului sunt un tezaur al spiritualității și al culturii creștine românești, ele duc mai departe iubirea poporului român față de Domnul și o cultivă în sufletele pure ale tinerilor creștini. Acestea înduioșează inimile și ne aduc împreună, ne fac să devenim mai buni, mai generoși, să ne bucurăm alături de semenii noștri și să lăudăm împreună, unindu-ne vocile într-un singur glas, sosirea lui Hristos pe Pământ.

Auzind vocile copiilor, cântând la unison și fiind măguliți de puritatea și sinceritatea lor, în acea zi, alunecând grațioși din cer, plutind mlădioși, fulgii de zăpadă li s-au alăturat, contopindu-se cu inocența imaculată a pruncilor într-o adevărată feerie a Crăciunului.

De asemenea, în cadrul acestui eveniment, cei înzestrați cu talentul picturii au avut ocazia să-și etaleze iscusința și să-i minuneze pe invitați cu icoanele realizate de mâinile lor pricepute, prin expoziția intitulată ,,ICOANA DIN SUFLETUL MEU".

Cei care au avut onorabila, dar și atât de dificila sarcină de a-i juriza pe participanți au fost Preasfințitul Părinte Lucian - Episcopul Caransebeșului, preaonoratul părinte Iosif Frenț - protopop al Protopopiatului Băile Herculane, dra Florina-Maria Băcilă - lector universitar doctor, profesorul și poetul Iosif Băcilă și dna Cătălina Pâșlea - interpret de muzică populară și creator de poezie în grai.

Participanții, care ne-au oferit cu toții momente înălțătoare și, cu adevărat, divine pe care desigur, nu le vom uita curând, au fost răsplătiți, cu premii de către juriu, după o analiză minuțioasă a prestațiilor lor. Biserica Ortodoxă din Bozovici împreună cu Episcopia Caransebeșului a oferit trofeele și diplomele acordate premianților festivalului.

• Marele Premiu a fost acordat Grupului "Colindătorii" - Liceul Tehnologic din Turceni; Premiul Special a fost oferit Corului "Steluțele Betleemului" - Școala Gimnazială din Bănia;

• Premiul Special oferit de Episcopia Caransebeșului Corului "Piticot" - Școala Gimnazială nr.1din Oțelu Roșu;

• Premiul Special oferit de Primăria Bozovici Grupului vocal "Moștenitorii" - Liceul de Arte "Sabin Păuța" din Reșița;

• Premiul Special al juriului a fost acordat Fanfarei Casei de Cultură din Anina;

• Premiul I a fost acordat Grupului vocal "Floricele bănățene" Colegiul Național "Traian Doda" din Caransebeș (secțiunea Grup vocal clasele I-IV), Grupului vocal al Liceului Teoretic "Eftimie Murgu" din Bozovici (secțiunea Grup vocal clasele V-VIII), Colindătorii din Pătaș și Borloveni (secțiunea Cor clasele I-IV), elevei Lia Lăzărescu de la Școala Gimnazială din Cuptoare (secțiunea Soliști vocali clasele I-IV), elevei Cornelia Orleanu de la Liceul Tehnologic din Turceni (secțiunea Soliști vocali clasele V-VIII) și elevei Mihaela Drăghici de la Liceul Tehnologic din Turceni (secțiunea Soliști vocali clasele IX-XII).

Eforturile celor 340 de copilași au fost răsplătite în spiritul tradiției creștine cu colăcei dăruiți de Brutăria Bozovici, dar și dulciuri oferite de domnul primar Stoicu Adrian - Sergiu, reprezentant al Primăriei Comunei Bozovici.

Festivalul - „LÂNGĂ IESLEA MINUNATĂ” a devenit un simbol al Crăciunului în Valea Almăjului, un prilej de reuniune și de bucurie colectivă, un moment în care grijile dispar și inima îți tresaltă de bucurie, legănată de clinchetul melodios al colindelor, o tradiție pe care generațiile viitoare vor avea datoria de onoare de a o continua.

Fie-vă sufletul neprihănit și pur, precum al pruncului Iisus, născut sub Steaua Betleemului!