Liturghie arhierească în Parohia Mehadia

Ziua de 21 octombrie 2018 a fost una foarte importantă pentru credincioșii din Parohia Mehadia, Protopopiatul Băile Herculane

✏ Sursa: www.episcopiacaransebesului.ro

⏰Data: 22 octombrie 2018

📰Secțiune: Pastoral

Întrucât Biserica parohială cu hramurile „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” a fost restaurată în întregime între anii 2013-2018, duminică, 21 octombrie, ea a fost târnosită, la 237 de la prima sfințire. Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a fost prezent în mijlocul comunității din Mehadia și a săvârșit slujba de sfințire a sfântului locaș, după care alături de un sobor de preoți și diaconi a oficiat Sfânta Liturghie. Pe părintele paroh Ciprian Danci ierarhul l-a hirotesit iconom-stavrofor, iar celor ce s-au implicat în procesul de renovare și înfrumusețare a bisericii Preasfințitul le-a oferit diplome și acte de cinstire.

În curtea bisericii își dorm somnul de veci protopopul și istoricul Nicolae Stoica de Hațeg și Generalul Nicolae Cena, unul din făuritorii Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, de aceea Părintele Episcop Lucian a săvârșit și o slujbă de pomenire pentru aceștia.

„Este foarte important că aici în Mehadia, o localitate cu rezonanță pe harta Episcopiei și a țării noastre, după renovări considerabile, am târnosit această biserică ctitorită în secolul al 18-lea. Astăzi mulți credincioși au ales să vină la biserică și să fie alături de noi la rugăciune și am considerat că suntem în a doua catedrală a Eparhiei Caransebeșului pentru că această biserică a fost înfrumusețată cu o pictură deosebită, iar numele Mehadiei a făcut parte din titulatura episcopilor de Caransebeș, care au avut ca și numire și cetatea Mehadiei. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru această zi istorică, de bucurie și de veselie duhovnicească și îi felicităm pe toți cei ce au contribuit la înfrumusețarea acestei biserici, rugându-L pe Mântuitorul să-i binecuvinteze pe credincioșii ce se roagă și viețuiesc pe aceste meleaguri binecuvântate din sudul Banatului Montan”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Biserica a fost construită în anul 1780 prin contribuția tuturor credincioșilor, fiind sfințită pentru prima dată în 20 iulie 1781 de episcopul Vichentie Popovici al Vârșețului și Caransebeșului. În 1788 a fost arsă de către turci după care în 1794 a fost renovată și resfințită în 6 mai 1796 de către episcopul Iosif Ioanovici de Șacabent. În 23 ianuarie 1838, în urma unui cutremur de pământ, biserica a fost grav avariată fiind reconstruită din piatră și cărămidă și acoperită cu tablă, fiind resfințită în 20 iulie 1908 de către episcopul Nicolae Popea. Între anii 2013-2018 ea a fost restaurată integral, pardoseala a fost placată cu gresie și a fost pictată în tehnica frescă de către pictorii Bogdan și Alexandru Stanciu.