Mesajul PS Lucian de Ziua Armatei Române

Cu prilejul sărbătoririi Armatei Române, astăzi, 25 octombrie, a fost organizată în Parcul „General Ioan Dragalina” din Caransebeș o manifestare pentru ai cinstii pe toți militarii care au luptat de-a lungul timpului pentru apărarea țării și a poporului român

✏ Sursa: www.episcopiacaransebesului.ro

⏰Data: 26 octombrie 2018

📰Secțiune: Cotidian

A fost oficiată în deschidere o slujbă de Te Deum de către părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial al Episcopiei Caransebeșului împreună cu un sobor de preoți. În continuare au fost rostite alocuțiuni din partea oficialităților prezente, printre care părintele vicar Constantin Timiș a transmis mesajul Preasfințitului Părinte Episcop Lucian cu ocazia acestui eveniment. „Trăim o zi de deosebită importanță pentru poporul român aducându-ne aminte de eliberarea ultimei bucăți de pământ românesc, partea Ardealului de Nord, teritoriu românesc aflat sub ocupație străină. Ziua de 25 octombrie trebuie să reprezinte pentru fiecare cetățean al acestei țări simbolul jertfelor de sânge prin care în timpul celui de-al Doilea Război Mondial s-au reîntregit hotarele românești, Armata Română răspunzând cu onoare și credință în izbânda dreptății neamului românesc”.

În mesajul adresat Părintele Episcop Lucian a scos în evidență ceea ce învățăm noi cei de astăzi de la eroii de odinioară: „Demnitatea ostașilor care au răspuns chemării de adevărați slujitori ai poporului în apărarea hotarelor acestei țări în care trăim și care ne îndeamnă și ne amintesc că este datoria noastră de a o apăra chiar cu prețul vieții. Ne mai învață servitute, adică disponibilitatea de a sluji țara fără a pune condiții, de asemenea, ne învață grandoare s-au măreție, această stare impunătoare nu doar de a fi un simplu ostaș, ci și hotărât în a apăra întreg teritoriu românesc, chiar și ultima palmă de pământ, ostașii onorându-și cu demnitate jurământul față de Patrie sub culorile Drapelului Național. Astăzi îi cinstim și le arătăm recunoștință tuturor militarilor care ne asigură securitatea pe întreg teritoriul țării, dar și pe cei care ne reprezintă cu succes în afara granițelor, în teatrele de operațiune, contribuind la crearea unei imagini pozitive a României în lume prin seriozitate și profesionalism”, a subliniat Preasfințitul Lucian în mesajul transmis cu ocazia zilei Armatei Române.

Ziua Armatei României a fost instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959. Această zi marchează eliberarea Transilvaniei de Nord de sub ocupația hortisto-fascistă, care s-a obţinut prin lupta eroică a peste 525.000 de militari, între 23 august şi 25 octombrie 1944.