Navigare: Acasă » Actualitate » Cotidian » „Nașterea Maicii Domnului” în Parohia Domașnea


„Nașterea Maicii Domnului” în Parohia Domașnea

Sâmbătă, 8 septembrie, numeroși credincioși din parohia noastră au participat la Slujba Utreniei și a Sfintei Liturghii, prăznuind „Nașterea Maicii Domnului”

Autor: Claudiu Românu / Data: 9 septembrie 2018

Biserica „Sfântul Cuvios Atanasie al Athonului” din Domașnea a fost înfrumusețată sâmbătă de prezența a numeroși credincioși din parohia noastră, prăznuind „Naștera Maicii Domnului”. Credincioșii au participat la săvârșirea Slujbei Utreniei și a Sfintei Liturghii, de către părintele Marius Dănănău, secretar al Protopopiatului Băile Herculane. În cadrul Sfintei Liturghii, copii au fost împărtășiți cu Trupul și Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Sfânta Evanghelie de astăzi este din Ev. Luca 10, 38-42; 11, 27-28: În vremea aceea a intrat Iisus într-un sat, iar o femeie cu numele Marta L-a primit în casa ei. Şi ea avea o soră ce se numea Maria, care, aşezându-se la picioarele Domnului, asculta cuvântul Lui. Iar Marta se silea cu multă slujire şi, apropiindu-se, a zis: Doamne, oare nu socoteşti că sora mea m-a lăsat singură să slujesc? Spune-i, deci, să-mi ajute. Și răspunzând, Domnul i-a zis: Marto, Marto, te îngrijeşti și pentru multe te silești, dar un singur lucru trebuie: căci Maria partea cea bună și-a ales, care nu se va lua de la ea. Și, când zicea El acestea, o femeie din mulțime, ridicând glasul, I-a zis: Fericit este pântecele care Te-a purtat şi fericit este pieptul la care ai supt! Iar El a zis: Aşa este, dar fericiţi sunt și cei ce ascultă cuvântul lui Dumnezeu şi-l păzesc pe el.

În cuvântul de învățătură, părintele Marius Dănănău a explicat credincioșilor: „Să ştiţi şi să înţelegeţi, fraţii mei, că acest plan al lui Dumnezeu, de a mântui lumea prin mijlocirea Maicii Domnului, l-a arătat Dumnezeu în chip cu totul tainic şi um­bros, chiar de la începutul lumii, atunci când a zis către Eva că sămânţa ei va zdrobi capul şarpelui (Facerea 3, 15). Căci cu adevărat Hristos Dumnezeu, Care a zdrobit ca­pul şarpelui, sămânţa femeii se zice, ca Unul ce nu s-a năs­cut din sămânţă de bărbat (Sfântul Nicodim Aghio­ri­tul, Paza celor cinci simţiri, Mănăstirea Neamţ, 1826, p. 325). Aşadar, după cum vedem, încă de la începutul lumii, Prea Bunul şi Prea Înduratul Dumnezeu în chip tainic a ară­­tat prin Eva cea veche pe cea nouă şi duhovnicească, ce avea să nască la plinirea vremii pe Noul Adam Hristos, Care a zdrobit prin a Lui întrupare capul şarpelui, al mor­ţii şi al păcatului: "deoarece, precum în Adam toţi mor, aşa şi în Hristos toţi vor învia" (I Corinteni 15, 21-22).”

La final, credincioșii prezenți au fost miruiți și au primit anafură.