Nicolae Cornean (1903-1984)

Autor: Pr. Daniel Alic

Nicolae Cornean s-a născut în anul 1903 în comuna Zăgujeni, într-o familie de învăţători.

Urmează ciclul elementar în localitate, apoi pe cel mediu la Caransebeş, unde îşi continuă studiile la Institutul Teologic. Urmează în paralel şi facultatea de drept din Bucureşti.

După absolvirea teologiei e chemat de episcopul Dr. Iosif Tr. Badescu pentru a conduce secţia culturală ca referent. A fost numit consilier-referent eparhial suplinitor la Senatul Şcolar, respectiv Secţia Culturală a Consiliului eparhial cu începere de la 1 Decembrie 1926. În 1927 Nicolae Cornean este numit şef de cabinet al episcopului Iosif Badescu. Între timp, absolvind Dreptul în 12 mai 1929, e ales consilier referent pe viaţă.

Înfiinţează Biblioteca religios-morală, care a publicat 36 broşuri de conţinut religios, moral şi istoric; organizează biblioteca şi muzeul eparhial, şcoala de cântăreţi etc.; s-a distins şi ca redactor al „Foii Diecezane”, începând cu anul 1927, iar din anul 1932 al anuarului „Calendarul Românului”, la care a contribuit şi cu numeroase articole; a colaborat, de asemenea, cu numeroase articole, şi la „Mitropolia Banatului”; în 1940 publică „Monografia Eparhiei Caransebeşului”.

În data de 8 iulie, în vârstă de 81 ani, trece la cele veşnice. A fost înmormântat în cimitirul Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul din Caransebeş.

Bibliografie:

Nicolae Cornean, Monografia Eparhiei Caransebeşului, Caransebeş, 1940, p. 63-64;
Viaţa bisericească în cuprinsul Mitropoliei Banatului. Arhiepiscopia Timişoarei şi Caransebeşului, în Mitropolia Banatului, anul XXXIV, nr. 7-8/1984, p. 501-502).

Sursa: www.episcopiacaransebesului.ro