Omagiu adus poetului-dascăl Gheorghe Băltean la Topleț

Învățătorul Gheorghe Băltean - personaj de cinste al poetei Mia Rogobete[1]

✏ Autor: Prof. Gabriela Șerban
⏰Data: 19 noiembrie 2018
📰Secțiune: Cultural

„Cinstea, spiritul nobil, iubirea pentru țară, modestia și corectitudinea acestui om deosebit, acestui toplicean curajos au făcut ca Omul Gheorghe Băltean să rămână în istoria comunei Topleț, volumele sale de poezie, curajul de a spune oamenilor ce înseamnă omenia, nobilul țel de culturalizare al maselor au făcut să respectăm amintirea acestui brav cetățean.”

Astfel și-a început actrița și poeta lugojeană Mia Rogobete discursul în data de 17 noiembrie 2018 la prezentarea volumului său „Sfinxul Banatului. George Bălteanu. Viața și opera”, eveniment desfășurat în comuna natală Topleț, Caraș-Severin, la Căminul Cultural care poartă numele acestui harnic și talentat dascăl bănățean, Gheorghe Băltean.

Despre carte și autoare au vorbit: Ilie Hașcă (primar comuna Topleț) și Iancu Panduru (primar comuna Mehadia), Ioan Horescu (director Școala Gimnazială Topleț), Ion Rațiu (director Cămin Cultural Topleț), Bogdan Belu (preot sat Bârza), Vasile Barbu (Uzdin), Gheorghe Rancu Bodrog (Șopotul Nou), Gabriela Șerban (Bocșa), Nicolae Danciu Petniceanu (Mehadia), Ioan Teca (Lugoj), Simion Dănilă (Belinț), Maria Voronca (Lugoj) și Mioara Gheleșan (Topleț).

Cel mai recent volum semnat Mia Rogobete și dedicat dascălului poet Gheorghe Băltean a apărut la editura Hoffman din Caracal și se deschide cu un veritabil „Cuvânt înainte” al scriitorului Nicolae Danciu Petniceanu, încheierea aparținându-i profesorului Gheorghe Rancu Bodrog (coperta IV).

Datele despre viața și opera dascălului Gheorghe Băltean sunt învăluite cu delicatețe între cele două „Mărturisiri” ale autoarei, aceasta mărturisindu-și crezul că „trecutul nu poate să dispară, prezentul îl hrănește atât cât îi stă în putință, iar viitorul se va bucura și va culege roadele.” și, în același timp, admirația pentru acest „iubit dascăl”, dedicându-i versuri omagiale.

Volumul este atent construit surprinzând aspecte din viața și activitatea dascălului Gheorghe Băltean, referințe cu privire la personalitatea și poezia acestuia semnate de prof. Dimitrie Cioloca, înv. Ștefan Pavel Popa, Nicu Dumitrescu, prof. Ionel Furdui, Nicolae Țirioi, Dan Florița Seracin, Gabriela Hajdu, pr. Gheorghe Bubă, Nicolae Danciu Petniceanu, Mioara Gheleșan, Veronica Seracovan și alții.

De altfel, autoarea face câteva precizări cu privire la importantele acțiuni inițiate și susținute de către dascălul Gheorghe Băltean, la meritele acestuia, multe și semnificative, precum și la faptul că acest „toplicean curajos și înțelept a participat la înfăptuirea marelui Act al Unirii românilor la 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia în calitate de corespondent, trimis special al ziarului "Drapelul" din Lugoj.”

Pe tot parcursul cărții sunt inserate poezii și fragmente din scrierile lui Gheorghe Băltean, precum și imagini reprezentative, menite a contura un cât mai real și clar portret al acestui dascăl poet născut și mort la Topleț (1881 - 1961), învățător la Jdioara ( 1900 - 1925).

De asemenea, o notă aparte o dau interviurile realizate de autoarea Mia Rogobete cu oameni ai Toplețului, prețioase informații și mărturii.

De exemplu, Maria Damșescu, fostă elevă a dascălului, mărturisește: „Nu puteai să nu-l iubești pe Dascălul Bălteanu, avea în el acea lumină care se tot mărea, copiii îl venerau, prietenii îl apreciau, oamenii din Topleț îl respectau, oamenii de seamă ai României noastre frumoase îl iubeau și îl considerau unul dintre cei mai adevărați români. Dascălul Bălteanu pentru noi, copiii de la școală, a fost și mamă, și tată, încrederea pe care ne-o dădea acest om ne făcea să trecem foarte ușor peste greutățile vieții de atunci și chiar au fost vremuri grele pentru țara noastră.”

Din astfel de mărturii s-a născut ideea Miei Rogobete de a dedica acestui om al Toplețului - dascăl și poet - un întreg volum, deoarece, spune autoarea: „Toți cei care l-au cunoscut pe învățătorul Gheorghe Băltean cu siguranță că au spus mai departe ce fel de om a fost, ce merite a avut, cum s-a comportat și ce a realizat pentru comunitatea în care a trăit. Eu, auzind prima dată aceste povești adevărate și interesante de la bunica mea și, mai târziu, de la vecini, neamuri, prieteni, profesori, în minte și în suflet a încolțit ideea de a scrie o carte despre acest învățător, acest poet, acest om curajos, acest Sfinx al Banatului: George Bălteanu”.

Într-un articol din 1936 despre mișcarea literară din Banat, Grigore Bugărin trasa câteva caracteristici specifice bănățeanului veritabil, caracteristici care dascălului Băltean îi erau specifice. Spunea Grigore Bugărin că: „Bănățeanul e conservativ, iubitor de glie, de obicei, e plin de omenie. Nu-și părăsește locul nașterii decât cu mare greutate. Dacă l-a părăsit, trăiește cu nostalgia aducerii aminte și cântă în doine de adâncă tristețe.”

Ei, toate aceste trăsături îi sunt caracteristice și lui Gheorghe Băltean, iar Mia Rogobete le evidențiază cu măiestrie în acest frumos volum care, în acest an atât de important pentru români datorită sărbătorii Centenarului Marii Uniri, ar trebui să trezească în inimile cititorilor puternice sentimente de dragoste pentru tot ce înseamnă „românesc”, mai mult, sentimente de aleasă prețuire pentru românii de ieri, care au pus picătura lor de trudă și curaj pentru înfăptuirea Marii Uniri. Iar Gheorghe Băltean a fost unul dintre aceștia.

Evenimentul din 17 noiembrie 2018 a mai cuprins o demonstrație de arte marțiale Aikido Aikikai a Clubului Sportiv Wago-Kan Lugoj condus de sensei Daniel Rogobete și un spectacol folcloric al elevilor Școlii Gimnaziale Topleț, alături de îndrăgitele soliste de muzică populară: Maria Petchescu (Topleț) și Ramona Ilieș (formația Drăgan din Lugoj), familia Rogobete dorind astfel să-și arate, încă o dată, respectul și prețuirea pentru acest minunat spațiu bănățean, precum și pentru oamenii de ieri și de azi ai Toplețului. Un eveniment de suflet marca Maria și Daniel Rogobete! Felicitări!

[1] Rogobete, Mia. Sfinxul Banatului. George Bălteanu. Viața și opera. Caracal: Hoffman, 2018, p. 203;