Navigare: Acasă » Actualitate » Cotidian » Părintele Hristofor Abălașei - un an de la trecerea la Domnul


Părintele Hristofor Abălașei - un an de la trecerea la Domnul

Astăzi, 12 septembrie, se împlinește un an de când părintele Hristofor Abălașei, stareț al Schitului Feneș, a trecut la cele veșnice

Sursa: www.parohia-domasnea.com / Data: 12 septembrie 2018

Cu un an în urmă, în data de 12 septembrie, părintele protosinghel Hristofor Abălașei, starețul Schitului Feneș din județul Caraș-Severin a trecut la Domnul. Părintele Hristofor Abălașei s-a născut la 18 august 1986 în județul Botoșani, într-o familie credincioasă, cu 7 copii, dintre care el a fost ultimul născut. Cu numele de Ionuț, cel ce avea să fie mai târziu călugărul Hristofor, a absolvit școala gimnazială și cea de ucenici în localitatea natală, urmând ca, în anul 2002, inspirat și chemat de Dumnezeu, să aleagă viața călugărească la Mănăstirea Sihăstria Voronei din județul Botoșani, unde a rămas vreme de trei ani.

Părintele Hristofor a intrat în mănăstire la vârsta de 13 ani. Dumnezeu i-a purtat însă pașii pe meleagurile bănățene, de la Schitul „Pogorârea Sfântului Duh” din Vărădia, unde, la data de 25 decembrie 2005 a fost tuns în treapta de rasofor cu numele Nicodim, la Mănăstirea Călugăra, unde, în 3 februarie 2007, a fost hirotonit diacon, iar în anul 2008, preot.

În Postul Mare al Sfintelor Paști din anul 2012, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, este numit stareț la Schitul „Sfântul Nectarie” din Feneș.

Din anul 2008 a fost numit starețul Schitului Feneș, unde sute de credincioși vin să primească alinare și vindecare de la Sfântul Nectarie. Părintele stareț a făcut posibilă ridicarea unei biserici frumoase care a fost târnosită de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului în data de 9 noiembrie, 2016. Tot prin osteneala părintelui Hristofor s-au amenajat și renovat mai multe clădiri din cadrul așezământului monahal. Părintele stareț își facea timp pentru toți credincioșii și pelerinii care au călcat pragul Schitului și a ajutat sute de oameni aflați la necaz și suferință.

Trebuie remarcat faptul că, părintele Hristofor a acceptat de fiecare dată invitația părintelui protopop Iosif Frenț al Protopopiatului Băile Herculane de a sluji în Parohia Domașnea, la Taina Sfântului Maslu. Ultima slujire a părintelui stareț în parohia noastră a fost în data de 5 iulie 2017, la cinstirea hramului Bisericii „Sfântul Atanasie al Athonului” din Domașnea.

Părintele Hristofor Abălașei a fost înmormântat la 16 septembrie 2017 în ograda schitului cu hramurile „Sfântul Nectarie Taumaturgul” și „Sfântul Luca al Crimeii”, slujba de înhumare fiind oficiată de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

DUMNEZEU SĂ-L IERTE ȘI SĂ-L ODIHNEASCĂ ÎN PACE PE PĂRINTELE HRISTOFOR!