Parohia Cornereva - 500 de ani de atestare documentară

Părintele protopop Iosif Frenț a participat astăzi împreună cu un sobor de preoți din Protopopiatul Băile Herculane, la aniversarea celor 500 de ani de atestare documentară a Parohiei Cornereva

✏ Autor: Serviciul Protopopesc

⏰Data: 3 noiembrie 2018

📰Secțiune: Cultural

Astăzi, 3 noiembrie, la aniversarea celor 500 de ani de atestare documentară a comunei din Munții Cernei, s-a desfășurat un eveniment istoric la care au fost prezenți un număr foarte mare de credincioși din parohie, dar și invitați de onoare din județul Caraș-Severin și din țară, parlamentari din partea județului, conducerile Consiliului Județean și Prefecturii, reprezentanți ai instituțiilor descentralizate, dar și un număr mare de primari din județul Caraș-Severin.

Evenimentul a început cu prezentarea onorului de către Fanfara „Lira” din Caransebeș, dirijată de Marius Frățilă, mulți localnici precizând că este pentru prima dată când muzica de fanfară răsună în Cornereva. A urmat momentul dezvelirii monumentului ridicat în fața sediului administrativ al comunei, dezvelirea fiind realizată de Silviu Hurduzeu, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Matei Lupu, prefectul județului Caraș-Severin și Nicolae Novăcescu, primarul comunei Cornereva, urmată de slujba de pomenire săvârșită de părintele protopop Iosif Frenț al Protopopiatului Băile Herculane, înconjurat de un sobor de preoți din Protopopiat.

Monumentul a fost ridicat pentru cinstirea eroilor comunei Cornereva căzuți pe câmpurile de luptă din Marele Război și Cel de-al II-lea Război Mondial, părintele protopop Iosif Frenț dând citire numelor celor aproape 170 de eroi inscripționate pe monument.

„Este o inițiativă lăudabilă a primarului comunei Cornereva și a Consiliului Local la 500 de ani de atestare documentară a comunei Cornereva, care este în an Centenar! A Avut loc și dezvelirea unui monument închinat eroilor din comuna Cornereva! Nimic nu poate fi mai frumos decât astfel de momente în care ne cinstim eroii și să continuăm apoi cu obiceiurile și tradițiile noastre din Banatul Montan, pentru că această comună este una dintre comunele noastre în care tradițiile s-au păstrat”, mărturisește Silviu Hurduzeu, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin.

Cu prilejul evenimentului istoric marcat astăzi la Cornereva au fost rostite alocuțiuni din partea gazdelor și invitaților, după care s-a pornit într-o paradă a portului popular și a muzicii de fanfară până la Căminul Cultural, unde s-a desfășurat cea de-a doua parte a manifestărilor. Cu această ocazie, în piața acoperită amenajată în fața Căminului Cultural a fost inaugurată prima ediție a „Târgului de produse tradiționale”, la care numeroși gospodari și-au prezentat produsele realizate în gospodăriile proprii. Vizitarea târgului s-a făcut în acordurile muzicii populare, pe scena urcând nume cunoscute ale folclorului românesc originare din comună și din zonă, dar și un program de dansuri populare susținut de elevii de la Școala Profesională din comună, pregătiți de prof. Magdalena Duicu.

„Sunt două momente deosebite la Cornereva, atestarea documentară de 500 de ani, dar sunt convins că în aceste zone cornerevinții sunt de mii de ani, pentru că a trecut ruta romană pe aici... nu cred că veneau romanii, dacă nu erau așezări și această dezvelire de monument, care semnifică respectul locuitorilor pentru eroii noștri care s-au jertfit pentru România, mai ales acum în an Centenar, în anul în care sărbătorim 100 de ani de la formarea statului român, așa cum îl știm noi”, a precizat Matei Lupu, prefectul județului Caraș-Severin.

Istoricul eveniment s-a încheiat cu un dineu în onoarea oaspeților comunei, din care nu au lipsit, evident, produsele culinare specifice Cornerevei.