Parohia „Înălțarea Domnului” - Cuptoare

ISTORIA PAROHIEI

Parohia este situată în satul Cuptoare, comuna Cornea, județul Caraș-Severin, este situată pe valea apei Mehadica, parte componentă a depresiunii Caransebes- Mehadia. Aceasta localitate banațeană este atestata documentar la începutul sec XIV, dar urmele vechi de cultura descoperite în hotarul satului dovedesc că această vatră de locuire romanească a fost populată din cele mai vechi timpuri. Locuitorii satului aveau parte de o educație care începea de timpuriu, înca din casa parintească, cercul plin de dragoste al familiei, plin de îndemnuri curate alimentand zi de zi spiritul setos de a cunoaște și a afla ceva nou. Cu cât viata familiară și a satului au fost mai bogate cu atat mai mare a fost contributia acestuia la îmbogatirea cunoștinței tinerilor care în lipsa unei școli au avut ca dascali desăvârșiți pe parinți, vecini și consăteni care au suplinit lipsa unei școli mai timpurii print-un învatatmant practic, empiric început în casa parintească, continuat în vatra satului după care în sânul bisericii de unde a și luat ființa prima școala la ordinul împaratesei Maria Tereza în anul 1766 fiind condusă de către preotul bisericii care era și învațător. Acest fapt denotă că în satul Cuptoare exista viată bisericească înainte de a începe construirea bisericii în anul 1812, fiind terminate în anul 1825.[1]

ISTORICUL BISERICII PAROHIALE

Biserica este construită în forma de navă cu turn și poarta hramul "Înalțarea Domnului". Arhitectura este în stil baroc, biserica este construită din caramida și piatră acoperită cu țigla, iar turnul cu aramă avand dimensiunile urmatoare: 18 m lungime, 8 latime si h de 18 m. Prima pictura a fost realizată în anul 1939 de pictorul Ioan Băleanu din Caransebeș prin tehnica tempera cu ajutorul tuturor credinciosilor. În anul 1980 prin numirea preotului Nicolae Iliescu a început un program de restaurare a întregii biserici. În 1981 au început lucrarile de restaurare a exteriorului bisericii și continuată cu pictura din interior în tehnica frescă executată de pictorul Maria Tudor și terminate în 1985. În anul 1986 s-a construit și mobilierul bisericii de către maistorul Mitroi Alexandru. În anul 1987 s-a construit un monument pt eroii ostași din primul și al doilea război mondial. În 1991 s-a ridicat o troită în memoria revoluționarului Ruvineanțu Ioan decedat la Reșița. Tot în anul 1991 biserica este sfințită de către mitropolitul banatului Nicolae Corneanu care a pecetlui Sfânta masă punand în ea Sfinte moaște. În anul 2012 prin cooperare cu consiliu comunal Cornea biserica din satul Cuptoare intră din nou în reparații exterioare finanțate de Uniunea Europeană și s-a resfintit în anul 2014 de către Preasfințitul Lucian Episcopul Caransebeșului.

În anul 1967-1968 preotul Ioan Popa se îngrijește de construire casei parohiale care deservește ca locuita de atunci pt preotul satului.

ȘIRUL PREOȚILOR:

Grigore Vasilescu 1790-1839, Petru Văleanu 1839-1841, Isac Trailovici 1842-1874, Ioan Trailovici 1875-1927, Nicolae Goanță 1928-1963, Iosif Rațeg 1963-1966, Ioan Popa 1967-1980, Nicolae Iliescu 1980.

CIMITIRUL

Nu se știe data exactă când a luat ființă, dar se presupune că aluat ființa odată cu viața bisericească din acest sat. A fost împrejmuit în anul 1975 cu zid de beton și fier forjat prin grija preotului Ioan Popa.

PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI

Activităţi pastoral-misionare, culturale, editoriale, filantropice, catehetice ş.a.

În parohia "Înălțarea Domnului" din Cuptoare au loc periodic seri de catehizare în care se discută alături de cei prezenți despre problemele pe care le întâmpină tinerii în ziua de astazi. În fiecare an de Sfintele Sărbători parohia este aproape de cei nevoiași aducăndu-le puțină alinare prin ajutoarele pe care aceștia le primesc prin grija preotului. Pe langa aceste mici realizări ale noastre împreună cu enoriașii reușim ca macar odată pe an să facem un mic pelerinaj la o manastire din apropiere.