Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” - Moceriș

Localitatea Moceriş este situată pe malul drept al râului Nera, atestată documentar în anul1439, menţionatăapoi în anul 1751, 1757, cu precizarea că avea 55 de case, în 1774 având 83 de case, în 1910, 314 case şi 1329 locuitori, in 1935, 225 case şi 1138 locuitori.

Se învecinează cu comunele Lăpuşnicul Mare şi Dalboşeţ. A făcut parte din Regimentul de graniţă, din compania 1cu sediul la Dalboşeţ.

Cât priveşte întemeierea satului Moceriş se zice că au fost doua familii: Familia Negru din Berlişte şi familia Iana venită din regatul român. Pe harta lui Korabinschy, e scris Moseris, iar în conscriptia din anul1690-1700 se scrie, Moceriş, se pare că derivă de la cuvântul ,,morva ''=,,loc băltos''- Moseritos.

Iar restul satului s-a închegat după ce colibele de la poalele dealurilor din apropiere au coborat şi s-au adunat într-o unitate compacta în jurul anului 1439.

Odată cu asezarea nou formată obştea şi,a construit pentru început o bisericuţă din lemn pentru ca apoi să fie construită biserica din piatră la anul 1802.

 Construită din materialul aflat la îndemână, piatră şi cărămidăîn stil baroc vienez, biserica s-a ridicat cu sprijinul nemijlocit al locuiitorilor care au depus mari eforturi pentru construcţia ei.

Aceasta s-a ridicat în timpul păstoriiri preotului Teodor Tirba (1796-1830), probabil localnic după numele pe care îl poartă. Turnul a fost construit mult mai tarziu şi este din cărămidă, lemn de srejar şi acoperit la început cu şindrilă şi apoi aceasta s-a schimbat cu tablă prin ani 1938 prin contribuţia obstii de la care s-a colectat 60000lei.

Biserica a fost sfinţită în anul 1805 de către Episcopul Iosif Ioanovici de Sacabent al Caransebeşului şi Varşeţului..[PICTURA]La început Biserica nu a fost pictată doar zugravită. De pictura a beneficiat doar tâmpla şi este opera lui Bartolomeu Delliomini din Caransebeş, iconostasul este din lemn sculptat, lucrat de sculptori Ioan şi Aurel Cotârla din Oraviţa.

Pictura interioara s-a facut în anul 2003 de catre pictorul Valeriu Dragomir din Lăpuşnicul Mare, pictura actual cuprinde scene din viaţa şi patima Mântuitorului nostru Iisus Hristos pictura este vie, fiind nouă este cât se poate de reprezentativă în ceea ce priveşte transmiterea mesajului biblic, precum şi prezenţa personajelor înfăţişate.

Lucrarile de binecuvantarea a picturii s-au făcut de către Ps.Dr. Laurenţiu Streza Episcopul Caransebesului la anul 2004, luna mai, 31.

Ocazional, parohia organizează pelerinaje la mănăstirile din țară și are un grup de cateheză, format odată cu implementarea Proiectului Patriarhiei Române și Organizației Word Vision - Romania Hristos împărtășit copiilor.