Parohia „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” - Pîrvova

Parohia Pîrvova este situată în comuna Lăpuşnicel, în partea de sud-est a judeţului Caraş-Severin. Satul este aşezat la poalele Muntelui Semenic, la o distanţă de 25 km de Bozovici spre vest şi 16 km de comuna Iablaniţa spre est. Din punct de vedere administrativ, localitatea Pîrvova se învecineaza în sud-vest, vest şi nord-vest cu comuna Prigor, în sud şi sud-est cu comuna Lăpuşnicel, iar în est, nord-est şi nord cu comuna Mehadica. Satul Pîrvova este amintit prima dată înca din anii 1932-1965, ca proprietate a banului de Severin, Iacob Gârlisteanu, originar din Rudăria şi comandant al districtului Mehadiei din Ţara Severinului.

Odată cu militarizarea zonei, toate cătunele din jurul drumului împaratesc de la Znamăn se mută pe locul numit Săliştepe care se afla şi în ziua de astazi, aşa formandu-se satul Pîrvova. Bătranii satului spun că denumirea satului vine de la un anume Pârvu care s-a instalat primul în acea zona şi care în slavonă ar însemna „primul” de la Pârvo.

Parohia Pîrvova a luat fiinţă în anul 1764, atunci când se pare că exista biserică de lemn, aceasta dainuind pâna în anul 1800. Biserica cea veche a fost construită la aproximativ 40 m vest de actuala Biserică, exact pe locul unde astazi există două cruci, una în amintirea eroilor celor două razboaie, şi cealaltă este a preotului Ilie Calţun, inmormantat în acest loc, chiar în centrul satului. După o perioadă de 17 ani preotul Ilie Călţun - fiul, mută Biserica din locul cel vechi pe locul unde este în prezent, în anul 1839 atunci când „s-a închis Biserica cea bătrână aici în Pîrvova, prin domnul episcop Raiacici din Vârşeţ” după cum arată însemnările din cărţile de cult. În anul 1842 atunci când se termină de zidit actuala Biserică, în acelaşi timp se sfinţeşte, după cum reiese din pisania aflată pe zidul bisericii la exterior: „Biserica aceasta română s-a zidit în Pervova pe vremea împăratului Ferdinand I. anul 1842”. În anul 1869 parohia Pîrvova cere să fie luată sub tutela Episcopiei Caransebeşului şi scoaterea ei de sub ierarhia Bisericii sârbesti. Pentru aceasta mitropolitul Andrei Şaguna a aprobat despărţirea.

După o serie de lucrări executate la Sfânta Biserica în anul 1909 s-a refăcut pardoseala, podul unde cântă corul femeiesc şi s-a acoperit turnul Bisericii cu foi de arama, este pictată, în ulei, tot în acelaşi an de către pictorul Bartolomei Deliomini din Caransebeş, în anul 1918 se montează clopotele în numar de trei deoarece cele vechi au fost luate de unguri în anul 1917 iar în anul 1960 s-a executat electrificarea Bisericii. În anul 1959 s-a sfinţit Biserica de catre Înalt Prea Sfinţitul Dr. Vasile Lăzărescu, apoi după o serie de ample renovari în anul 1999 Prea Sfinţia Sa Laurenţiu Streza o sfinţeste din nou cu ocazia unei vizite canonice. Ultima vizită canonică a avut loc în anul 2013 cu ocazia resfinţirii Bisericii de către Prea Sfinţitul Parinte Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului.

Biserica este asezată în centrul satului, într-un peisaj frumos, plin cu salcam verde. Are o formă dreptunghiulară încheindu-se la răsărit printr-o axidă semicirculară liberă atât la interior cât şi la exterior. Este construită în stil baroc vienez la exterior, pe perete sunt icoanele Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel şi Sfântul Ilie. Lungimea totală a Bisericii este de 20 m. Altarul are lungimea de 4 m, Naosul 11 m, Pronaosul 3 m, iar Amvonul are lungimea de aproximativ 3 m. Plafonul este construit din lemn având înaltimea de aproximativ 8 m, Iconostasul este construit din caramidă şi piatră la fel ca toate celelalte ziduri ale Bisericii.

Casa parohială s-a construit pe cheltuiala credincioşilor în anul 1932, terenul fiind cumpărat de la localnicul George Ionescu in anul 1927.

Parohia în parteneriat cu școala organizează periodic excursii la mănăstiri. De sărbătoarea Crăciunului organizăm cu copiii colinde la biserică, după care se înpart daruri la cei prezenţi, în prima zi de Paști se binecuvintează prinoasele aduse de credincioşi în cadrul Sfintei Liturghii, iar mai apoi se impart tuturor credincioşilor prezenţi. De ziua eroilor copii școlari aduc cântări patriotice și flori la monumentele ridicate in memoria eroilor. Pentru nevoiașii parohiei organizăm diferite activitaţi la nivel parohial pentru a veni în sprijinul acestora.