Navigare: Acasă » Actualitate » Anunțuri » Pelerinaj pe Muntele Mic


Pelerinaj pe Muntele Mic

Episcopia Caransebeșului organizează la sărbătoarea „Înălțării Sfintei Cruci” cea de-a 13-a ediție a Pelerinajului de pe Muntele Mic

Sursa: www.episcopiacaransebesului.ro / Data: 7 septembrie 2018

Banatul nu este numai o țară a basmelor pe care le crezi, ci mai ales întruparea a ceea ce nu crezi că se poate făptui. Astfel, în Banatul de Munte te odihnești în locuri minunate, de la malurile Dunării și până la cele mai spectaculoase înălțimi, de unde creștetul se agață de binecuvântarea lui Dumnezeu. Un astfel de loc este Muntele Mic, unde crucea înfiptă în creasta falnică a muntelui, arată precum o pâine dospită trecută prin semnul binecuvântării. În ultimii 12 ani, acest munte a primit o zi de sărbătoare, la praznicul înălțării Sfintei Cruci. Din ce în ce mai mulți oameni se îndreaptă în data de 14 septembrie spre una din cele mai impunătoare cruci monument de mari dimensiuni din România.

Anul acesta, mai mult poate decât oricând, pe Crucea Monument de pe muntele bănățenilor se zărește mai profund pomelnicul cu numele Ziditorilor Marii Uniri din 1918. Într-o procesiune a recunoștinței pentru eroii bănățeni jertfiți pentru marele ideal național, Episcopia Caransebeșului împreună cu Brigada 18 Cercetare și Supraveghere „Decebal”, organizează Pelerinajul pe Muntele Mic în memoria eroilor români făuritori ai Marii Uniri din 1918.

În programul pelerinajului sunt amintite următoarele momente:

8:45 - Procesiune din stațiunea Muntele Mic până la Crucea Monument; 
9:30 - Sf. Liturghie oficiată de un sobor de ierarhi și preoți; 
12:30 - Slujbă de pomenire a eroilor neamului; 
13:00 - Depunere de coroane și ceremonial militar.

Militarilor de la Brigada 18 Cercetare și Supraveghere „Decebal” din Timișoara se vor alătura și efective ale Ministerului Apărării Naționale, ale Inspectoratului Județean de Jandarmi „Gl. Bg. Vasile Zorzor” Caraș-Severin și ale Inspectoratului pentru situații de urgență „Semenic” Caraș-Severin.

Crucea-monument de pe Muntele Mic datează din anul 1936, la început fiind construită din lemn, veghind astfel peste Banatul Montan până în anul 2003, când vechea cruce a fost înlocuită cu o cruce din structură metalică.

Un militar caransebeșean contemporan cu noi spunea că mort e acela de care nimeni nu-și mai amintește. Evenimentul comemorativ din 14 septembrie ne invită la comemorarea părinților României Mari, la un secol de la naștere.