Pelerini din Banatul de Munte la sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului

Păreri ale tinerilor cărășeni care au participat la slujba de Sfințire a Catedralei Mântuirii Neamului

✏ Autor: Departamentul de Tineret
⏰Data: 27 noiembrie 2018
📰Secțiune: Tineret

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, o delegație de aproximativ o sută de credincioși din Episcopia Caransebeșului, în marea lor majoritate tineri, au participat la slujba de Sfințire a Catedralei Mântuirii Neamului, oficiată de către Sanctitatea Sa, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, alături de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, duminică, 25 noiembrie.

Delegația, formată în special din tineri membri ai ATOR Banatul de Munte, precum și liceeni din Reșița și Caransebeș, alături de preoți și profesori de religie, a plecat spre capitala țării încă din dimineața zilei de sâmbătă, 24 noiembrie.

Ziua istorică de 25 noiembrie, a fost trăită la intensitate maximă de toți cei prezenți, micuța, dar inimoasa delegație sosită din Banatul de Munte animând, încă de dimineață străzile Bucureștiului cu cântece patriotice, pricesne și colinde specifice perioadei, izvorâte din inimile curate ale tinerilor ortodocși bănățeni. În ciuda frigului pătrunzător și a mulțimii impresionante de credincioși prezenți, pelerinii au trăit la intensitate maximă atât slujba de sfințire a Sfântului Altar al Catedralei Naționale, cât și prima Sfântă Liturghie oficiată în Catedrală. Momentul culminant și unic, pentru cei mai mulți dintre ei, a fost intrarea în Sfântul Altar, sărutarea Sfântului Jertfelnic și a sfintelor moaște ale Sfântului Apostol Andrei și ale Sfintei Mare Mucenițe Ecaterina, aduse special pentru acest eveniment.

Înveșmântați în haine de sărbătoare, cu steaguri în mâini, în duh de rugăciune, cu cântec și voie bună, adevărații „moștenitori ai României” din Banatul de Munte s-au făcut părtași unui moment istoric, poate cel mai important din viața lor.

Mărturiile tinerilor, prezentate mai jos, sunt dovezi concrete ale faptului că aceștia s-au făcut părtași, cu adevărat, la un eveniment unic, care a marcat pentru totdeauna istoria Bisericii și a poporului român. Mărturii care arată deslușit intensitatea trăirilor lor, precum și apartenența reală și nemijlocită a lor la viața și lucrarea Bisericii noastre.

Sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului - o zi națională a Ortodoxiei românești"
Prezentă alături de o delegație de atoriști din Reșița, Oravița și Caransebeș, tânăra studentă Anita Radics - președinte al ATOR Banatul de Munte - mărturisește în cuvinte emoționante sentimentele trăite la acest înălțător moment: „Sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului a fost ca o altă zi națională a Ortodoxiei românești. Am venit de departe, noi și celelalte mii de români, ca să fim aproape unii de alții și să simțim împreună cum acest moment trece în istorie, înfăptuindu-se cu adevărat visul regelui României Mari de a înălța un locaș al neamului românesc, la această vreme în care țara și neamul își sărbătoresc Centenarul. Noi am trecut în rândurile istoriei. Am umplut loc și suflete cu emoții, bucurându-ne de această nouă filă care, peste ani, va ajunge în inimile urmașilor noștri, ca o poveste despre momentul în care românii s-au reunit pentru a-și vedea rodul jertfei lor, purtând coroană de sfințire”.

La rândul său, George Lăpădat - vicepreședinte al ATOR Banatul de Munte și cel care a întâmpinat delegația noastră la București, acolo unde studiază începând din acest an - a surprins în cuvinte alese, măreția acestui eveniment: „Da, am fost unul dintre aceia care au trăit pe viu momentul istoric al sfințirii. Și nu pot să vă explic emoția - români din toate colțurile țării și din diaspora care se rugau împreună, tineri îmbrăcați în costume populare, ierarhi ai bisericilor surori... Toți eram acolo, într-un cuget, sărbătorind Catedrala, neamul și eroii. Nu cred că puteam marca centenarul mai bine decât prin a dedica un monument atât de mare tuturor acelora care au luptat și au căzut pentru patrie. În contextul unui centenar tulburat de vrajbă, noi ne-am rugat pentru pace. Și, lăsați-mă să vă spun - niciodată n-am fost mai mândru că sunt acolo unde sunt!”

Student la Timișoara, dar foarte implicat în mișcarea tinerilor ortodocși din Episcopia Caransebeșului, tânărul Alexandru Vuc, surprinde cu o bucurie copilărească, demnă de o inimă curată, emoția unei zile de neuitat: „București, 2018 - Anul Centenarului. În acest an Dumnezeu m-a binecuvântat să particip la slujba sfințirii Catedralei Mântuirii Neamului, și m-a învrednicit să pot intra în Sfântul Altar al acesteia. Bucurie și liniște, binecuvântare și împlinire, sunt sentimentele care au fost prezente în sufletul meu, și care au reușit să biruiască frigul pătrunzător. M-am bucurat și mai tare când am văzut atât de mulți tineri care au înțeles cât de important a fost momentul sfințirii, iar sufletul a săltat de bucurie când am cântat colinde pe soleea Catedralei poporului român”.

Cuvintele frumoase ale tinerilor suntem convinși că vor fi născut, peste ani, puternice sentimente de atașament față de Biserică, patrie și neamul românesc, valori atât de invocate, dar atât de puțin prezente în societatea românească a zilelor noastre.

Delegației de tineri a eparhiei Caransebeșului, condusă de părinții inspectori Mihai Ciucur de la Departamentul de Tineret și Nicolae Chiosa - inspector pentru disciplina religie, i s-au alăturat și alți preoți și credincioși, în special din Reșița și Caransebeș, dornici să ia parte la acest eveniment istoric pentru Biserica Ortodoxă Română.