Praznic Luminos în Parohia Domașnea

La Praznicul Nașterii Domnului, în Biserica „Sfântul Atanasie Athonitul” din Parohia Domașnea, părintele protopop Iosif Frenț a săvârșit slujba Utreniei și a Sfintei Liturghii

✍Autor: Claudiu Românu
⏰Data: 25 decembrie 2018
📰Secțiune: Cotidian

La Praznicul Nașterii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, părintele protopop Iosif Frenț a săvârșit slujba Utreniei și Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Atanasie Athonitul”. În cadrul Sfintei Liturghii mulți credincioși, tineri și copii s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos primind Sfânta Euharistie.

La momentul potrivit, părintele protopop a dat citire pastoralei Preasfinţitului Părinte Episcop Lucian la Praznicul Naşterii Domnului - 2018: „(...) Vedem foarte limpede că sărbătoarea Nașterii Domnului este praznicul unității de credință, iar această unitate de credință se manifestă prin iubirea pe care noi o arătăm față de Dumnezeu și față de aproapele nostru. La Crăciun suntem chemați pe de o parte, să ne alăturăm păstorilor și magilor care cu multă dragoste au alergat și au călătorit ca să-L vadă pe Pruncul Iisus, să se închine Lui și să-L binevestească lumii întregi, iar pe de altă parte la acest praznic suntem invitați să fim aproape de familia noastră, aproape de familia duhovnicească din care facem parte, respectiv comunitatea de credincioși adunați în jurul unei biserici și nu în ultimul rând să fim aproape de toți oamenii, căci toată Legea se cuprinde într-un singur cuvânt, în acesta: iubește pe aproapele tău ca pe tine însuți (Galateni 5, 14). (...)”

An de an, la Sfânta Liturghie, în prima zi de Crăciun își fac apariția în mulțimea credincioșilor opt tineri, care atrag privirile credincioșilor prin îmbrăcămintea lor tradițională, „chimeșa cu pui”, confecționată cu migală în casă. Dar prin forma și diferitele culori ale coifurilor cei opt tineri sunt „unul și unul”, tineri cinstiți, demni să pășească pragul casei fiecărui creștin vestind Nașterea Domnului Hristos. 

Și în acest an, la sfârșitul Dumnezeieștii Liturghii, a fost prezent un grup format din Sebastian Românu, Ilie Frenț, Mihai Pepa, Darius Cristescu, Ilie Benghia, Adrian Danescu, Nicușor Andrei și Iosif Banda. Ei au pus în scenă legenda biblică prin care Irod, „împăratul păgân”, dorește cu orice preț uciderea Pruncului Iisus. Cei trei magi, împreună cu preotul și ciobanul, urmăresc steaua sfântă purtată simbolistic, de această dată pe pământ, de îngerul care vestește bucuria Nașterii. Obiceiul acesta este încărcat de o notă evidentă de mister, fiind proiectat în plin religios. El vine să actualizeze bucuria Sfintelor Sărbători de Crăciun ce constau în Nașterea Pruncului Iisus. În prima zi de Crăciun și uneori chiar și următoarea, creștinii domășneni așteaptă cu drag să vie „Steaua” și în casa lor, întregind alături de glasurile inocente ale copiilor din seara Ajunului, bucuria Crăciunului.

La final, credincioșii au fost miruiți și au primit anafură, iar copiii au primit un cadou din partea lui „Moș Crăciun”, care și în acest an a fost prezent în Parohia Domașnea, alături de binecuvântarea pe care ne-a adus-o Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos.