Navigare: Acasă » Actualitate » Cotidian » Rugăciune și bucurie duhovnicească în Parohia Eftimie Murgu


Rugăciune și bucurie duhovnicească în Parohia Eftimie Murgu

Duminică, 12 august, la Biserica „Înălțarea Domnului” din Parohia Eftimie Murgu - Protopopiatul Băile Herculane, a fost o zi de bucurie duhovnicească

Autor: Claudiu Românu / Data: 13 august 2018

În anul Centenarului Marii Uniri, în a doua Duminică din Postul Adormirii Maicii Domnului, numeroși credincioși de pe Valea Almăjului, din Parohia Eftimie Murgu și nu numai, au participat la săvârșirea Tainei Sfântului Maslu de către un sobor de preoți, în Biserica „Înălțarea Domnului” din parohie, rugându-L și mulțumindu-I lui Dumnezeu pentru sănătatea și mântuirea Sa. Dar totodată, în această localitate a fost cu acest prilej și un loc de pelerinaj pentru creștini, deoarece a fost adusă Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Călugăra.

Bucuria duhovnicească a început cu întâmpinarea Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului la intrarea în comuna Eftimie Murgu. Aceasta a fost purtată într-o procesiune la care au participat și tineri ducând icoane ale sfinților, până la biserica parohială, acolo unde s-a săvârșit Taina Sfântului Maslu.

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului este comoara mănăstirii Călugăra. Aceasta ascultă neputinţele şi necazurile oamenilor, revărsând asupra celor care vin mângâiere, alinare şi binecuvântare. Cele mai multe date despre minunile săvârşite la icoana Maicii Domnului le avem din tradiţia orală, foarte puţine dintre ele fiind consemnate în scris. Se spune despre icoană că ar fi o copie a icoanei Maicii Domnului Prodomița, care se află în Sfântul Munte.

Biserica din Parohia Eftimie Murgu a fost înfrumusețată de prezența impresionantă a credincioșilor ce au făcut neîncăpătoare biserica parohială, dar și de preoții care au răspuns invitației părintelui paroh Răzvan Rădoi: părintele protopop Iosif Frenț al Protopopiatului Băile Herculane și paroh al Parohiei Domașnea, părintele Efrem de la Mănăstirea Călugăra, părintele Petrică Zamela de la Așezământul social-monahal „Țara Almăjului”, părintele Cătălin Primejdie de la Parohia Prigor, părintele Iosif Buzangia de la Parohia Pârvova, părintele Dănilă Băcilă și părintele Nicolae Băcilă de la Parohia Bănia. Acest sobor de preoți s-a rugat lui Dumnezeu pentru sănătatea sufletească și trupească a credincioșilor.

După săvârșirea Tainei Sfântului Maslu, părintele protopop Iosif Frenț a rostit un cuvânt de învățătură vorbind despre „Taina Sfântului Maslu” și despre „Pilda datornicului milostiv”, relatată în pericopa evanghelică din această duminică. De asemenea, și părintele Efrem a vorbit credincioșilor despre minunile săvârșite de Maica Domnului prin icoană.

La final, credincioșii s-au închinat cu evlavie icoanei Maicii Domnului și au fost unși cu untdelemn sfințit, iar părintele paroh Răzvan Rădoi a mulțumit obștii mănăstirii Călugăra, preoților slujitori și tuturor credincioșilor prezenți.