Seri duhovnicești pentru tinerii de la ATOR Banatul de Munte

Joi, 22 Noiembrie, filialele Caransebeș și Oravița ale Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte au organizat, în cele două orașe, obișnuitele seri duhovnicești specifice perioadei Postului Nașterii Domnului

✏ Autor: Departamentul de Tineret
⏰Data: 23 noiembrie 2018
📰Secțiune: Tineret

Demisolul Catedralei „Învierea Domnului” din Caransebeș a fost gazda întâlnirii organizate de filiala ATOR din localitate, iar invitatul serii a fost părintele arhimandrit Casian Rușeț - consilierul cultural al Episcopiei Caransebeșului. Tema aleasă - „Desacralizarea si noi forme de indiferentism religios. O perspectivă contemporană a valorilor religioase” - s-a dovedit a fi o temă actuală, prin care invitatul serii a reușit să trezească interesul spre cunoaștere și aprofundare al tinerilor care au luat parte la eveniment.

„Desacralizarea și noi forme de indiferentism religios” - tema serii duhovnicești a tinerilor atoriști de la Caransebeș

Părintele consilier le-a vorbit tinerilor despre valorile religioase, care din păcate în zilele noastre și-au pierdut mult din importanță, precum și depre formele ateismului din societatea contemporană. „A fost o întâlnire reușită, cu multe emoții, care ne-a unit și suntem siguri că drumul pe care am pășit este unul pavat cu credință. Îi suntem recunoscători părintelui Casian, pentru că a reușit să ne transmită un mesaj cald, prietenesc și plin de învățătură, precum și părintelui Gheorghe Tistu - îndrumătorul nostru, care ne călăuzește, ajutându-ne să rămânem pe calea cea dreaptă, plăcută lui Dumnezeu”, a mărturisit tânăra Anastasia Chereș - coordonatoarea filialei Caransebeș a ATOR Banatul de Munte.

Întâlnirea s-a încheiat cu un moment muzical de colinde și cântece patriotice susținut de tinerii atoriști din Caransebeș și de invitații lor. Întâlnirea a fost de un real folos tinerilor prezenți, cuvintele lor, redate în mărturiile de mai jos, confirmând pe deplin acest lucru.

„Sunt bucuros că am reușit să particip la seara duhovnicească susținută de părintele Casian. Tema a fost una actuală, iar mesajul a fost unul pe măsura așteptărilor, un mesaj ca de la tânăr la tânăr, din care am putut trage multe învățături folositoare în viața noastră de zi cu zi.”, a mărturisit Mircea Ștefan, elev al Seminarului Teologic din localitate.

„Seara aceasta a fost o «seară altfel» prin prezența părintelui Casian Rușeț, am avut ocazia de a afla multe lucruri noi și interesante despre ateism și despre formele actuale ale indiferentismului religios. De asemenea, am avut ocazia să discutăm cu părintele și despre alte teme, care ne frământă pe noi tinerii. Iar ca o încununare, la sfârșitul întâlnirii am cântat împreună cântece patriotice și colinde, specifice perioadei în care ne aflăm. Așadar, întâlnirea din aceasta seara putem spune că a fost o reușită, iar pe viitor dorim să mai organizăm astfel de întâlniri” a subliniat, la rândul său, Cătălin Ciorângă - vicepreședinte al ATOR Banatul de Munte.

În această seară am avut, pentru prima dată, ocazia de a participa la o seară duhovnicească. Tema pe care ne-a prezentat-o părintele Casian a avut un mare impact asupra mea, fiindcă în viața mea m-am confruntat si mă confrunt cu oameni ce sunt indiferenți față de valorile religiei noastre. Sunt fericită că în urma acestei întâlniri am învățat cum să-i abordez în cazul unei discuții care poate declanșa conflicte. Generator de emoții copleșitoare a fost momentul în care am cântat împreună, am simțit căldura părintelui, dar și sentimentul patriotic indus de cântece. La finalul acestei seri duhovnicești am simțit legăturile mai puternice care s-au format in familia noastră, a atoriștilor!” , sunt cuvintele pline de bucurie ale Elenei Stepanescu, elevă la Colegiu Național C. D. Loga din localitate.

La rândul său, tânărul Iulian Daia, a mărturisit: „M-am simțit minunat în această seară, deoarece ea a fost destinată nouă, tinerilor, iar cuvântul părintelui Casian m-a impresionat foarte mult, fiind pe înțelesul tuturor. Mi s-a părut cu totul deosebit și faptul că am interpretat câteva cântece patriotice și colinde, amintindu-ne de Marea Unire, dar și de Marele Praznic al Nașterii Domnului Nostru Iisus Hristos”.

„Centrul de tineret- locul în care am crescut și am devenit atorist” - tema întâlnirii de la Oravița

„Uneori, Dumnezeu pregătește pentru noi momente minunate, pline de energie pozitivă, har și blândețe, momente pe care le petrecem alături de cei dragi nouă. Un astfel de gând mi-a transmis seara duhovnicească petrecută la Centrul de Tineret  „Sf. M. Mc. Ecaterina” din Oravița, unde am avut prilejul de a petrece câteva clipe deosebite”, mărturisește tânăra Mădălina Miloș din Oravița.

Seara duhovnicească a debutat în sfânta biserică ocrotită de „Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul” unde, într-un mod dominat de pace și liniște, tinerii atoriști, alături de invitații lor, s-au rugat împreună, ca simbol al unității și al dragostei pe care și-o poartă unii altora, dar și a celeia pe care tinerii i-o dăruiesc, în chip smerit, lui Dumnezeu. „Rugăciunea ne-a încărcat cu gânduri bune, ne-a mângâiat sufletul și ne-a făcut să ne simțim un tot unitar. Datorită faptului că peste câteva zile centrul nostru sărbătorește șase ani de activitate binecuvântată, i-am mulțumit cu toții Sfintei Mare Mucenițe Ecaterina - ocrotitoarea centrului nostru și a tinerilor, printr-un moment în care am îngenuncheat și ne-am rugat cu toții în fața icoanei preafrumoasei și înțeleptei Mucenițe”, și-a continuat mărturia tânăra Mădălina Miloș.

În continuarea serii, tinerii, împreună cu invitații lor, s-au reunit în sala de festivități a Centrului de Tineret „Sf. M. Mc. Ecaterina”, acolo unde, într-un atmosferă caldă și un decor deosebit, a avut loc dialogul duhovnicesc cu invitatul serii - părintele Mihai Ciucur, inspector eparhial în cadrul Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului. După o scurtă prezentare a unor filmulețe despre activitățile ATOR Banatul de Munte, invitatul serii a împărtășit tinerilor diferite experiențe din viața duhovnicească a zilelor noastre, iar membrii centrelor de tineret „Sf. M. Mc. Ecaterina” și „Adormirea Maicii Domnului” din oraș au evidențiat rolul pe care centrul de tineret și, mai apoi, ATOR-ul l-a avut în creșterea și formarea lor.

Despre impactul acestei seri asupra tinerilor prezenți, vorbesc, în continuare cuvintele Mădădălinei Miloș: „întâlnirea a reprezentat pentru noi o un prilej de consolidare a credinței în care ne-am născut. De asemenea, am înțeles ce presupune calitatea de a fi creștin ortodox, ce înseamnă ATOR Banatul de Munte pentru tinerii implicați în activitățile acestei asociații, dar mai ales, am simțit cât de bine și de frumos este ca Hristos să se afle în mijlocul nostru. Alături de prieteni, de oameni dragi, cu binecuvântările preacucernicilor părinți, am petrecut o seară minunată dedicată sufletelor noastre, în cel mai sensibil, frumos și bun mod posibil și anume acela de a fi fost împreună”.

Serile duhovnicești, organizate în mod tradițional în special în perioadele post de ATOR Banatul de Munte, au scopul de a aduce împreună, în duh de rugăciune și comuniune, tinerii, alături de preoții și îndrumătorii lor. Astfel de evenimente, organizate cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, vor avea loc în perioada următoare și în alte localități ale eparhiei Banatului de Munte.