„Ștafeta Veteranilor”, popas la Crucea-monument de la Domașnea

„Ştafeta Veteranilor” este o activitate organizată în contextul sărbătoririi, la 25 octombrie, a Zilei Armatei României. Membrii acestei activități au pronit din nou la drum pe traseul albastru, joi, 11 octombrie, parcurgând itinerarul: Caransebeș-Orșova - Drobeta Turnu-Severin - 125 km, cu opririi la monumentele închinate Eroilor Neamului în localitățiile: Slatina-Timiș, Teregova, Domașnea, Drobeta Turnu- Severin.

✏ Autor: Claudiu Românu

⏰Data: 15 octombrie 2018

📰Secțiune: Cotidian

Joi, 11 octombrie 2018, membrii „Ștafeta Veteranilor” au parcurs 80 km din cei 125 km. De-a lungul traseului de la Caransebeș și până la Băile Herculane, aceștia s-au oprit și au păstrat momente de reculegere la monumentele închinate Eroilor Neamului din Slatina-Timiș și la Crucea-monument de la Domașnea.

La cele două monumente din Episcopia Caransebeșului, închinate Eroilor Neamului, i-au întâmpinat elevii de la școlile din cele două localități, Slatina-Timiș și Domașnea, aceștia fiind impresionați de activitatea „Ștafeta Veteranilor”.

„La fiecare monument lăsam un steguleţ cu tricolorul românesc și totodată le dăruiam și copiilor care erau împrejurul nostru, pentru a le aminti și a le face cunoscută identitatea noastră culturală, ei fiind cei care pot reînvia și readuce iubirea și respectul pentru cei care s-au luptat cu pretul vieții pentru o istorie ce merită cinstită. Feţele lor radiau de bucurie când ţineau în mânuţele lor gingaşe aceste steguleţe. Parcă ar fi primit cea mai frumoasă jucărie. Cu siguranţă că acest gest le va da de gândit și vor înțelege importanța lor , căci reprezintă viitorul şi vor deveni apărătorii şi păstrătorii de nădejde ai patrimoniului naţional.”, a precizat Constantin Mărghescu, unul din voluntarii Invictus care a alergat 70 km în acest eveniment.

Participanţii la acest eveniment se vor opri în continuare pe traseu, la monumente închinate Eroilor Neamului, pentru a-şi arăta respectul faţă de eroismul şi jertfa acestora.

„Ştafeta Veteranilor” este o activitate cu participanţi voluntari din întregul spectru al societăţii noastre. Sistemul naţional de apărare, asociaţii nonguvernamentale, militari, sportivi civili precum şi alte categorii care îşi aduc un aport substanţial la desfăşurarea acestei activităţi naţionale.

Este un eveniment comun civil şi militar, bazat pe ştafetă la care participă peste 200 de maratonişti şi biciclişti, care parcurg peste 3.300 km, având ca scop să promoveze valorile naţionale şi respectul faţă de veteranii şi eroii României din toate războaiele.

Activitatea se desfăşoară în perioada 08-25 octombrie 2018 şi presupune purtarea unei ştafete, reprezentată de către o culoare a drapelului tricolor, pe trei trasee simbolice (albastru, galben și roșu). Alergătorii însoțiți de bicicliști au plecat din Tulcea, Giurgiu şi Timișoara, și se întâlnesc pe 25 octombrie la Carei.