Un an de la moartea ultimului Rege al României

Acum un an, în 5 decembrie 2017, a trecut în veşnicie, la reşedinţa sa din Elveţia, ultimul rege al României: Majestatea Sa Regele Mihai I, fiind cel mai longeviv suveran din întreaga istorie a țării noastre

✏ Sursa: www.basilica.ro
⏰Data: 6 decembrie 2018
📰Secțiune: Comunicate

Într-un mesaj adresat anul trecut familiei îndoliate, Patriarhul Daniel l-a numit pe Regele Mihai I „personalitate remarcabilă în plan naţional şi internaţional”.

„Majestatea Sa rămâne în istorie ca simbol al unităţii şi demnităţii poporului român de pretutindeni şi exemplu de curaj, înțelepciune şi devotament în slujirea patriei şi a neamului românesc în vremurile dificile din timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi în perioada de început a regimului comunist din România. De-a lungul întregii sale vieți în care a reprezentat cu demnitate poporul român”, a spus Preafericirea Sa.

Slujba înmormântării a fost oficiată în 16 decembrie 2017 în Catedrala Patriarhală istorică de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în prezenţa Familiei Regale a României, oficialităților Statului Român, dar și a personalităților din străinătate: membri ai mai multor case imperiale sau regale din întreaga lume, cunoscuți și rude ale Majestății Sale defuncte.

În cuvântul rostit la acea ocazie tristă, Părintele Patriarh a pus în lumină faptul că Majestatea Sa Regele Mihai I a fost un om cu credinţă în Dumnezeu: „Regele Mihai I al României a fost toată viaţa sa un om profund credincios. Credinţa sa nu era una formală, ci una existenţială şi practică. Regele l-a simţit pe Dumnezeu prezent şi lucrător în viaţa sa, mai ales în momentele grele ale vieţii sale. Credința în Dumnezeu era pentru el lumină şi ajutor pentru viaţă”.

Regele a fost înmormântat în noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş.

La un an de la trecerea la Domnul, Majestatea Sa va fi pomenit în vechea Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeş. Mai multe detalii aici cu privire la evenimentul de astăzi.

Profil biografic

Mihai I a fost regele României în perioadele 20 iulie 1927 - 8 iunie 1930, și 6 septembrie 1940 - 30 decembrie 1947. La sfârșitul anului 1947, regele a fost constrâns de comuniști să semneze decretul de abdicare, în aceeași zi fiind proclamată republica populară.

În ianuarie 1948 a plecat în exil, unde a încercat să pledeze cauza țării sale, însă fără rezultat. S-a căsătorit cu principesa Ana de Bourbon-Parma și s-au stabilit în Versoix, Elveția. În familia regală s-au născut cinci fiice: principesele Margareta, Elena, Irina, Sofia și Maria.

Sub președinția lui Emil Constantinescu, în 1997, regele a reprimit cetățenia română și i-au fost retrocedate o parte din proprietăți. În martie 2016 a fost anunțată îmbolnăvirea lui de cancer și retragerea din viața publică.