Ziua Națională sărbătorită la Caransebeș

Episcopia Banatului Montan, Primăria Caransebeș și Casa de Cultură „George Suru” din municipiul de pe Timiș și Sebeș, au organizat sâmbătă un program amplu de manifestări dedicate zilei de 1 decembrie

✏ Sursa: www.episcopiacaransebesului.ro
⏰Data: 3 decembrie 2018
📰Secțiune: Cotidian

În ziua când aniversăm un secol de la cel mai important eveniment care a marcat pentru totdeauna istoria poporului român, câteva sute de caransebeșeni și nu numai au luat parte la un moment de rugăciune, la programul oferit de garda de onoare a unităţii militare din Caransebeş și la un spectacol folcloric.

În Piața „Elie Miron Cristea”, pe esplanada Catedralei „Învierea Domului”, a fost intonat Imnul de Stat de către Fanfara din Caransebeș și Corul Catedralei Episcopale, după care a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru făuritorii Mari Uniri și o slujbă de mulțumire și de binecuvântare, pentru întreg poporul român, de către părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial alături de un sobor de preoți și diaconi. De asemenea, a fost și un program de cântece patriotice, alocuțiuni din partea oficialităților, parada dispozitivului de onoare formată din Detașamentul de pompieri, Detașamentul de Jandarmi și militari de la UM 2327 Caransebeș, precum și depunere de flori la Crucea Identității și Demnității Naționale și la statuia Episcopului Elie Miron Cristea.

Părintele vicar Constantin Timiș a transmis mesajul Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului pentru acest eveniment. „...Îl lăudăm pe Dumnezeu pentru că întotdeauna i-a ocrotit pe români și cerem ca Domnul Puterilor să binecuvânteze pe mai departe acest popor și această țară, chiar dacă noi de multe ori și în multe rânduri L-am uitat și creștini fiind ne-am comportat ca și când El nu ar exista. ...Avem responsabilitatea să ne arătăm vrednici moștenitori ai celor care au făurit România Mare, să le urmăm pilda, să ne jertfim pentru Sfânta noastră Biserică și pentru scumpa noastră Patrie, gândindu-ne la urmașii urmașilor noștri, așa cum înaintașii s-au gândit la noi cu speranța că ceea ce ei au făurit, noi vom păstra și vom spori, aducând rod însutit. La mulți ani tuturor românilor de pretutindeni! Trăiască România, Patria mamă!”

Totodată, în cadrul festiv, a fost decernat titlul de cetățean de onoare pentru trei personalități cultural-artistice din municipiul Caransebeș. Este vorba de solistul și doinitorul de muzică populară Iosif Ciocloda, muzicianul Alexandru Petria de la Opera din Viena și regizorul Ioan Cărmăzan.

Ziua a continuat cu un spectacol folcloric „Cântec, joc și voie bună” oferit de Ansamblul „Doina Banatului” și invitații săi: Robert Târnăveanul și Norica Hațegan, precum și cu masa tradițională.